S-a stabilit coplata la medicul de familie şi la spital. VEZI care sunt tarifele

S-a stabilit coplata la medicul de familie şi la spital. VEZI care sunt tarifele

Ministerul Sănătaţii a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 - 2012, în care sunt prevăzute tarifele pentru unele servicii medicale sub formă de coplată. Mai concret, coplata va varia între 4 lei şi 90 de lei, în funcţie de medicul la care vă adresaţi.

"Scopul coplătii este de a descuraja cererea nejustificată de servicii medicale şi de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportărilor de servicii medicale efectuate de către furnizori. Totodată coplata va fi şi un instrument de stimulare a exigenţei pacienţilor faţă de calitatea serviciilor furnizate", justifică reprezentanţii Ministerului Sănătăţii noile modificări.

Aşadar, bolnavii vor trebui de acum să scoată bani din buzunar pentru asistenţă medicală primară, asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv recuperare, medicină fizică şi balneologie precum şi asistenţa medicală ambulatorie asigurată în baza competenţelor/atestatelor de studii complementare în fitoterapie, homeopatie, planificare familială şi acupunctură, asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice şi asistenţă medicală spitalicească. În schimb, serviciile de urgenţă vor râmâne gratuite pentru toţi. Suma minimă pe care pacienţii români o vor plăti este de 4 lei, în timp suma maximă poate ajunge şi la 90 de lei. Copiii şi pensionarii săraci, scutiţi de la plată

Coplata serviciilor medicale ţine însă cont şi de situaţia financiară a pacientului, existând anumite categorii sociale scutite de la orice plată. Astfel, pensionarii cu venituri numai din pensii de pană la 740 lei pe luna, copiii sub 18 ani, tinerii până la vârsta de 26 de ani, dar care nu au venituri, elevii, absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar (dar nu mai mult de 3 luni), ucenicii sau studenţii(dacă nu realizează venituri din muncă). De asemenea, cei care suferă de afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate nu vor scoate un leu din buzunar pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noua lege scuteşte de la plată femeile însărcinate şi lăuzele pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii.