Evenimentul Zilei > International > E OFICIAL: Ucraina vrea în NATO
E OFICIAL: Ucraina vrea în NATO

E OFICIAL: Ucraina vrea în NATO

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a calificat ca fiind “urgent” proiectul de lege privind anularea statutului Ucrainei de stat nealiniat, informează un comunicat al Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei), potrivit agenţiei de presă TASS.

Anterior, liderul fracţiunii parlamentare Frontul Popular, Oleksandr Turcinov, a propus analizarea, în cadrul şedinţei de marţi a Radei Supreme, a problemei privind anularea statutului Ucrainei de ţară nealiniată.

“Această problemă a fost deja discutată în mod intens în societatea ucraineană”, a declarat Turcinov, precizând că pentru dezbateri în parlament a fost deja înaintat proiectul de lege 1014, privind “iniţierea de modificări la unele acte legislative ale Ucrainei referitoare la principiile de politică externă şi la priorităţile intereselor naţionale ale Ucrainei”.

Proiectul de lege prevede excluderea cuvântului “nealiniat” din articolul 11 al legii privind “bazele politicii interne şi externe” şi includerea în această lege a unui articol conform căruia scopul Ucrainei îl constituie “obţinerea statutului de membru al NATO, participare la crearea şi dezvoltarea sistemului de securitate colectivă”.

De asemenea, se propune amendarea legii într-un sens care să interzică participarea Ucrainei la “orice structuri internaţionale şi supranaţionale care presupun o raliere ce contravine integrării politice şi economice a Ucrainei în UE”.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru probleme de securitate naţională şi apărare din parlamentul ucrainean, Serghei Paşinski, a propus legislativului de la Kiev să solicite SUA un statut pentru Ucraina de “aliat militar”. “Aceasta este o problemă politică, ce ţine de competenţa Radei Supreme”, a spus Paşinski, propunând ca respectiva problemă să fie inclusă pe ordinea de zi a şedinţei de joi.

Rusia ceruse luna trecută Alianței Nord-Atlantice garanții că Ucraina nu va adera niciodată la blocul militar, pretenții respinse de NATO.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: