MĂSURA pe care a luat-o Ministerul Sănătăţii CA SĂ NU MAI FII PLIMBAT ÎNTRE SPITALE. Unităţile bune primesc CEEA CE MERITĂ

MĂSURA pe care a luat-o Ministerul Sănătăţii CA SĂ NU MAI FII PLIMBAT ÎNTRE SPITALE. Unităţile bune primesc CEEA CE MERITĂ

Autorităţile au desemnat spitalele regionale de urgenţă, care pot trata cazurile complexe şi merită să aibă priori­tate la finanţare. Pacienţii în stare gravă vor ajunge din prima în acestea şi nu vor mai fi plimbaţi între spitalele mici.

Ministerul Sănă­tă­ţii a finalizat clasificarea spitalelor de urgenţă începută în urmă cu şase ani. Opt unităţi au fost desemnate spitale regionale de urgenţă de categoria IA, ceea ce înseamnă că pot acorda tratamente de înaltă performanţă pentru toate specialităţile.

  • Sănătate de avarie: spitalele, blocate de datorii

Pentru că multe dintre acestea nu acoperă încă toate specialităţile, au fost desemnate şi unităţi funcţionale, cu care să colaboreze. De exemplu, Spitalul Floreasca din Bucureşti va coopera cu Spitalul "Marie Curie" pe partea de asistenţă medicală şi terapie intensivă pentru copii şi cu Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului pe obstetrică-ginecologie şi neonatologie. În categoria spitalelor de urgenţă IB intră unităţile monospecialitate (neurochirurgie, pediatrie, boli cardiovasculare sau maternităţi). La realizarea acestei clasificări, s-a ţinut cont de numărul cazurilor critice din regiunea respectivă, dar şi de experienţa personalului în tratarea acestora.

  • Opt spitale din România au cel mai înalt grad de competenţă. Află ce fel de spitale are oraşul tău

Bolnavii nu vor mai fi refuzaţi Noul proiect va aduce mai mulţi bani spitalelor din categoria IA şi IB. În prezent, sumele pe care acestea le primesc pentru un caz rezolvat nu diferă prea mult de cele alocate spitalelor cu complexitate redusă. "Imediat ce se va termina dezbaterea publică pe proiectul de ordin, sumele primite la rectificarea bugetară vor fi împărţite în funcţie de performanţă. Trebuie să acordăm o atenţie sporită spitalelor regionale de urgenţă, pentru că ele sunt puncte terminus. În prezent, costul mediu pentru un caz rezolvat pe care îl primeşte un spital e de 1.400 de lei. Vrem să creştem tariful la 1.800 de lei pentru spitalele de urgenţă şi la 1.650 de lei pentru cele de suport", precizează Călin Alexandru, şeful Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul MS.

  • Rectificare pentru spitale, cu discriminare

Deşi sumele acordate spitalelor mari vor creşte, per total, costurile de tratament se vor reduce, întrucât cazurile complexe vor fi transferate direct în centrele de urgenţă şi nu vor mai pierde timpul prin spitalele cu competenţă redusă. "O astfel de prevedere există şi acum, însă, în lipsa desemnării clare a spitalelor de urgenţă, de multe ori, pacienţii sunt refuzaţi", adaugă Alexandru.

Lista celor mai bune spitale TOATE SPECIALITĂŢILE:

  • Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti;
  • Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti;
  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca;
  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova;
  • Spitalul Clinic Judeţean "Sf. Spiridon" Iaşi;
  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara;
  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş;
  • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.