E oficial. Se scumpește pâinea. Petre Daea a confirmat și a venit cu explicații

Sursa foto: Facebook

Prețul pâinii se va majora deoarece și costurile de producție, inclusiv cele cu recolta de grâu sunt mai mari. Declarația îi aparține ministrului Agriculturii Petre Daea care a precizat că fermierii își vor vinde recolta de grâu la un preț majorat deoarece au nevoie de bani pentru a-și acoperi costurile și pentru a pregăti viitoarea producție.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vine cu vești proaste pentru români, începând cu această toamnă. El estimează că prețul la pâine va suferi o scumpire în perioada următoare ca urmare a majorării tuturor costurilor de producție. Ministrul a explicat că fermierii au plătit mai mult, în acest an, pentru a obține recolta de grâu.

Drept urmare, potrivit ministrului, este normal ca producătorii să-și vândă grâul la un preț mult mai ridicat. Aceștia trebuie să-și acopere cheltuielile făcute, dar și să-și pregătească terenurile agricole pentru viitoarea producție din agricultură.

„Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă”, a explicat Petre Daea.

Sursa foto. EVZ

De ce solicită fermierii prețuri mai mari

Ministrul Agriculturiii a luat apărarea producătorilor agricoli spunând că aceștia nu cer prețuri mari pentru că așa vor ci ca să-și recupereze costurile și să aibă suficienți bani pentru a-și acoperi cheltuielile pentru viitoarele producții.

„Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România – e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare”, a declarat ministrul Daea.

Petre Daea în vizită de lucru la Bistrița Năsăud

Oficialul guvernamental a făcut aceste declarații în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susținut-o la primăria comunei Sânmihaiu de Câmpie din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Cu acest prilej, ministrul Agriculturii a mulţumit fermierilor pentru efortul din acest an şi a reiterat faptul că producţia de grâu obţinută acoperă necesarul intern. De asemenea, a mai arătat el, există și un surplus care poate merge la export.

Petre Daea a vizitat, sâmbătă, 30 iulie, mai multe ferme şi instalaţii agricole de pe raza comunei Sânmihaiu de Câmpie. Ulterior a avut o întâlnire cu agricultorii din judeţul Bistriţa-Năsăud.

This post was last modified on 30 iulie 2022 18:32