E groaznic, virus apocaliptic la orizont! Covid-19 devine ultima grijă. Vine Nipah

sursa: pixabay.com

Oamenii de știință din toată lumea sunt în alertă! Omenirea este vizată de un pericol și mai mare decât înseamnă în prezent pandemia de coronavirus și Covid-19, teribila boală infecțioasă. În prim-plan apare Nipah, un alt virus care provine tot de la liliecii din Asia și care ar putea declanșa o nouă pandemie și mai devastatoare decât cea cauzată de Sars-Cov-2! În cele mai pesimiste scenarii vehiculate în rândul internauților, unii vorbesc despre acest virus ca despre un virus apocaliptic, care ar putea provoca sfârșitul lumii.

Jurnaliștii de la Euronews l-au citat în acest sens pe unul dintre dintre inventatorii vaccinului Oxford/AstraZeneca. Acesta a lansat un avertisment groaznic! Noul virus este chiar mai periculos decât Sars-Cov-2 și poate provoca o altă pandemie.

Asta ar mai lipsi acum pe planetă! Ceva mai periculos decât Covid-19... Numele teribilului virus este Nipah. La ora scrierii acestei știri, încă nu a fost descoperit vreun tratament pentru el. De asemenea, nu există nici vaccin. Ce se poate întâmpla în aceste condiții? Ce pericol imens planează deasupra omenirii?

„Dacă ar apărea o variantă Delta a virusului Nipah, ne-am confrunta dintr-o dată cu un virus extrem de transmisibil și cu o rată a mortalității de 50%”, a spus cercetătoarea Sarah Gilbert, în cadrul unui eveniment organizat joi în Marea Britanie.

Virusul Nipah nu este un virus nou, totuși. El a fost detectat de mai mulți ani. În 1999, a ajuns în Malaezia Centrală. Gazdele virusului, liliecii, au consumat fructe din pomii care se aflau în apropierea unor ferme de porci.

Liliecii au transmis virusul porcilor

Ulterior, porcii au mâncat resturile rămase de la lilieci și s-au infectat. Nu a fost decât o chestiune de timp până când virusul a trecut de la animale la om.

Cum a fost transmis virusul Nipah

La acea situație s-ar fi ajuns din cauza expunerii la secrețiile porcilor sau prin contact neprotejat cu țesutul unui animal bolnav. 105 oameni au murit la opt luni de la contractarea virusului, iar Nipah a ucis în jur de 40% dintre persoanele infectate. Simptomele?

Febră mare, inflamarea creierului și comă. Așadar, Nipah se transmite de la animal la om prin contact cu țesut infectat, prin consumarea alimentelor contaminate, dar și de la om la om.

Virusul apocaliptic, așa cum a fost poreclit de unii internauți, a fost semalat anual în Bangladesh. De asemenea, el apare periodic și în estul Indiei. În septembrie, chiar și un copil de 12 ani a murit după ce a contractat virusul.

Atenția la Asia. Acolo e pericolul!

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că epidemiile de Nipah din Bangladesh și India au apărut după consumul de fructe sau produse din fructe contaminate cu urină sau salivă de la lilieci infectați.

Mai multe țări sunt foarte expuse în fața acestui virus terifiant: Cambodgia, Ghana, Indonesia, Madagascar, Filipine și Thailanda. Un alt aspect care generează groaza este legat de transmiterea de la om la om.

Ea a fost raportată printre membrii familiei și îngrijitorii celor bolnavi. Numai între 2001 și 2008, în jur de jumătate dintre cazurile din Bangladesh au fost puse pe seama transmiterii de la om la om, în contextul îngrijirea bolnavilor.

OMS precizează că rata mortalității în cazurile observate este între 40% și 75%, iar oamenii pot dezvolta și infecția asimptomatică. Alte simptome includ infecție respiratorie medie sau severă, dar și inflamarea creierului.

Au mai fost înregistrate dureri musculare, vomă, și dureri în gât. Atenție: când boala progresează, se instalează amețela și semenele neurologice care indică encefalita acută.