Doar la Berlin se poate merge fără mască la cumpărături

În aproape toate landurile Germaniei s-a decis, după discuţii îndelungate, să se poarte masca de protecţie nu doar în autobuz, tramvai etc., ci şi în magazine, la cumpărături. În cel mai populat land federal, Renania de Nord-Vestfalia, cu 16 milioane de locuitori, ministrul Sănătăţii, Karl-Josef Laumann, refuzase iniţial aplicarea măsurii din cauza simplului fapt că nu existau destule astfel de măşti pe piaţă.

Locuitorii Berlinului (3,5 milioane) – şi numai aceştia – au posibilitatea de a decide singuri dacă poartă sau nu masca de protecţie la cumpărături. Din cercuri guvernamentale reiese, însă, că se aşteaptă ca la proxima şedinţă a Senatului, cum se numeşte aici guvernul de land, acesta să-şi schimbe poziţia, urmând exemplul celorlalte landuri federale.

Măsurile de protecţie se decid la nivel de land

Şi tot la nivel de land s-a decis că în lipsa măştilor de protecţie medicale, deloc uşor de găsit pe piaţă, oamenii să se protejeze sau, mai bine spus, să-i protejeze pe ceilalţi, purtând un fular sau un batic care să acopere nasul şi gura.

Frank Ulrich Montgomery, preşedintele Asociaţiei Medicale Mondiale(WMA), critică guvernul de la Berlin, reproşându-i că nu a reuşit să procure din timp cantitatea necesară de măşti faciale. „Să-ţi acoperi faţa cu orice cârpă poate fi chiar periculos”, a avertizat Montgomery într-o emisiune radio. Viruşii nu vor fi blocaţi, ci se vor concentra în material, şi prin aplicarea repetată a „măştii” se poate ajunge la o infecţie, explică el.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE