Durerile de picioare, provocate de încălțările nepotrivite. „Trebuie să fim foarte atenți”, spun medicii

Durerile de picioare, provocate de încălțările nepotrivite. „Trebuie să fim foarte atenți”, spun mediciiSursa: Dreamstime.com

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară că milioane de indivizi au de-a face cu probleme la nivelul articulațiilor gleznelor și genunchilor, tocmai din cauza unor încălțări necorespunzătoare. Din acest motiv, medicii ortopezi vin cu câteva sfaturi de avut în vedere atunci când decidem să achiziționăm o pereche nouă de pantofi.

Durerile de picioare pot fi cauzate de diverși factori, printre care practicarea unui sport fără echipamentul corespunzător, purtarea tocurilor sau chiar excesul ponderal. Profesorul Alper Kaya, specializat în tratarea leziunilor și în intervenții la genunchi, vine cu explicații.

„Excesul ponderal este extrem de periculos pentru sănătatea membrelor inferioare: gândiți-vă că atunci când mergem, fiecare genunchi, pe rând, preia greutatea corporală. La fel, se întâmplă când avem activități obișnuite, când urcăm scări, când ne așezăm pe scaun etc. Asta ca să nu mai vorbesc de activitățile sportive intense care suprasolicită și mai mult genunchii la persoanele care au kilograme în plus”, spune acesta.

Alegerea pantofilor, o chestiune la care trebuie să fim atenți, spun medicii

„Trebuie să fim foarte atenți la alegerea echipamentului deoarece talpa pantofului este singura suprafață care atinge pământul. Fie că alergăm, fie că doar mergem, creierul își ia informația despre suprafața pe care suntem prin intermediul pantofilor. Noi diagnosticăm probleme la nivelul gleznei sau labei piciorului fie din cauza purtării unor echipamente neadecvate, fie a unor pantofi vechi.

Pantofii trebuie schimbați după o anumită perioadă de purtare, iar în cei destinați activității sportive trebuie aleși în funcție de tipul de mișcare pe care o face persoana respectivă”, spune medicul ortoped Tekin Kerem Ülkü, care vorbește și despre pericolul la care femeile își supun sănătatea, atunci când aleg să poarte tocuri.

„Nu e important doar timpul petrecut pe tocuri, contează și cât de des poartă o femeie pantofi cu toc. De exemplu, dacă o femeie stă pe tocuri zilnic, timp de o oră, în timp pot apărea probleme. De aceea, sfatul nostru pentru persoanele care preferă pantofii cu toc este să le poarte cât de puțin posibil. Dar și talpa plată a pantofilor sau a papucilor poate fi o problemă pentru că duce la creșterea presiunii în călcâi ceea ce poate provoca dureri, probleme ale gleznei și tendonului lui Achile”, informează medicul ortoped Tekin Kerem Ülkü.

Sursa: Dreamstime.com

Protezele moderne, capabile să redea mobilitatea picioarelor

Printre cele mai noi tehnici de protezare pentru refacerea articulațiilor se numără autotransplatul de celule cartilaginoase, injectarea de plasmă (PRP) ori utilizarea celulelor stem.

„Astăzi, folosim tehnici care presupun protezarea parțială a genunchiului, ceea ce înseamnă doar protezarea zonelor afectate. În urmă cu câțiva ani, repararea unui genunchi afectat presupunea îndepărtarea totală a cartilagiilor și ligamentelor din articulația genunchiului și inserarea protezei. Aceasta era o intervenție mult mai complicată, care nu putea respecta întru totul biomecanica genunchiului. Astăzi, se recurge cu succes la protezarea parțială, iar rezultatele sunt foarte bune.

Practic, reușim să scoatem doar țesuturile afectate, să le protezăm și să păstrăm țesuturile sănătoase. Aceasta respectă mult mai mult biomecanica genunchiului, perioada de vindecare este mult redusă, iar confortul pacientului este mult sporit. Aș spune că, datorită progreselor făcute în privința materialelor cum sunt ceramica sau metalele speciale, durata de viață a unei proteze ajunge până la 20, 25 de ani, dacă este montată corect”, spune medicul Tekin Kerem Ülkü.

Dietă pentru un sistem articular sănătos

Referitor la suplimentele alimentare care pot contribui la sănătatea sistemului articular, specialiștii recomandă glucozamina și colagenul de tip 2. Mai mult, un consum corespunzător de lactate între vârstele 10-30 de ani este necesar pentru sistemul articular.

După 30 de ani, medicii recomandă un consum regulat de fructe, legume, pește, carne albă, nuci sau ulei de măsline, în timp ce carnea roșie și lactatele trebuie consumate în cantități mai reduse, conform Doctorul Zilei.