2 milioane de dosare la 4000 de magistrați. Durata unuI PROCES în instanțele din România. E mult, este puțin?

2 milioane de dosare la 4000 de magistrați. Durata unuI PROCES în instanțele din România. E mult, este puțin?

Cât durează în medie, un proces în România? Ei bine, cam...20 de săptămâni!Asta arată calculele Ministerului Justiției, potrivit cărora, anul trecut, cei peste 4000 de magistraţi din ţară au judecat peste 2 milioane de dosare. Și, deși sunt cele mai mediatizate, procesele penale durează, în medie, cel mai puțin, conform statisticii.

În plus, potrivit informațiilor Digi 24, aproape jumătate din procesele încheiate anul trecut în România au fost în materie civilă. Mai bine de 10 la sută sunt litigii între companii, iar actele autorităților locale și centrale au fost motiv de proces în peste 270.000 de procese.

„Peste 20 la sută dintre procesele judecate anul trecut de instanțele din România au vizat încălcări ale legii penale. S-au judecat cel mai rapid, în medie în mai puțin de trei luni. La polul opus, în materia drepturilor de autor, sunt cele mai lungi procese, durează mai bine de un an. Sunt însă și cele mai rar întâlnite”, a declarat Andreea Georgescu, jurnalist Digi24.

Regula nu este valabilă și la Înalta Curte de Casație. ”Judecătorii Curții supreme pronunță o sentință penală în aproximativ 50 de zile. Le ia alte 300 pentru a motiva hotărârea luată. La polul opus, în asigurările sociale, spre exemplu, întreaga procedură se termină în doar două luni”, a mai spus sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cifrele raportate de ministerul Justiției plasează România sub media altor state din Uniunea Europeană cu sisteme judiciare similare. În Franța, un proces durează 11 luni, în Belgia puțin peste 500 de zile, în timp ce în Italia durată medie este de patru ani.