Evenimentul Zilei > Social > Durabilitate. Transparenta. Greutate. Caracteristicele cele mai importante pentru folie solar !
Durabilitate. Transparenta. Greutate. Caracteristicele cele mai importante pentru folie solar !

Durabilitate. Transparenta. Greutate. Caracteristicele cele mai importante pentru folie solar !

Pentru micii fermieri care dețin și câteva sere și solarii pentru recolte extrasezon de legume, această perioadă reprezintă una importantă, o perioadă de tranziție între toamnă și iarnă, când temperaturile vor scădea și vor cunoaște și valori negative. Ce presupune această perioadă și de ce este importantă?

Plantele și serele / solariile trebuie atent supravegheate, trebuie pregătite corespunzător pentru acest sezon, dacă dorești recolte bogate în continuare. Plantele au nevoie să le fie îndepărtate frunzele uscate dacă este cazul, trebuie legate, trebuie săpate la rădăcină (astfel solul devine mai aerat și aerul pătrunde mai ușor la rădăcină), sistemul de irigare trebuie și el pus la punct, același lucru fiind valabil și pentru sistemul de încălzire (dacă este cazul), iar la sere / solarii trebuie înlocuită folia de protecție, din nou, doar dacă este cazul.

Serele / solariile care sunt acoperite cu folie de protecție au nevoie periodic de un upgrade, adică o dată la câțiva ani, această folie trebuie îndepărtată și înlocuită cu una nouă, deoarece, chiar dacă folia face față cu brio la intemperiile naturii, aceasta își pierde proprietățile în timp, din cauza capriciilor vremii, care a început să prezinte și fenomene extreme la noi în țară. De aceea, este recomandată înlocuirea ei, atunci când este chiar necesar.

Care sunt cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le îndeplinească o folie profesională pentru sere / solarii?

Durabilitate. Transparenta. Greutate. Caracteristicele cele mai importante pentru folie solar. Sau doar câteva dintre ele. Folia este un accesoriu eficient și foarte accesibil ca preț, fiind preferată de către mulți legumicultori care sunt la început de drum în acest domeniu și doresc să facă și câteva economii consistente, înainte să iasă pe profit cu afacerea lor cu legume / fructe.

Toate aceste caracteristici enumerate mai sus, sunt cele care protejează recoltele pe o perioadă de luni și chiar ani, până când necesită înlocuire. Folia este un accesoriu foarte cunoscut și popularitatea acesteia nu a pălit în timp. Ba din contră, toți cei aflați la început de drum în acest domeniu încep cu ea, pentru că le ofera avantajul unei investiții minime, care să le aducă profit mare chiar din primul an.

După aceea, dacă simt nevoia, legumicultorii fac un upgrade și trec la sere / solarii din PVC, sticlă sau alte materiale dure, fixe, care să acopere recoltele. Folia poate conține și proprietăți termice, oferind protecție împotriva temperaturilor foarte scăzute din timpul iernii și chiar și în lipsa unui sistem de încălzire, aceasta menține umiditatea și căldura ideală din interior, creând un efect de seră protector, benefic pentru recolte.

Folia pentru solar se poate folosi și la nivelul solului, pentru recolte de varză, căpșuni, morcovi, ridichi sau alte plante de dimensiuni mici, dacă sunt crescute în câmp deschis. Este eficientă împotriva brumei și menține o atmosferă proprice creșterii și dezvoltării plantelor.

Are multiple beneficii și poate fi folosită în mai multe scopuri, prin alte locuri din gospodărie. De exemplu, poate acoperi cotețul păsărilor sau al animalelor temporar, oferind protecție împotriva ploii.

La o privire de ansamblu, folia este un accesoriu cu multiple utilizări și cu siguranță este foarte utilă la casa omului gospodar, în special la persoanele din mediul rural care dețin grădini mari, dar și multe păsări, animale și recolte întinse de legume sau fructe, pe care trebuie să le gestioneze în fiecare zi.

Popularitatea foliei de protecție a rămas, practic, intactă, chiar dacă acum există și alte accesorii de grădinărit moderne, care o pot înlocui definitiv. Adevărul este că prețul ei este unul imbatabil și din acest motiv încă este foarte căutată și apreciată. Există folie de acoperire pentru sere / solarii, folie tip agril, folie de mulcire, folie termica și folie de pereți pentru sere / solarii, toate având avantajele sale caracteristice.

Chiar dacă ai nevoie de folie și nu știi ce model să alegi, nu ezita să ceri sfatul unor specialiști în domeniu. Dacă esti legumicultor la început de drum, este cu atât mai important să știi ce folie să alegi pentru serele sau solariile tale, astfel încât să te bucuri de recolte extrasezon bogate, încă din primul an. Investiția făcută în primul an, până să ai parte de primele recolte, este foarte importantă, deoarece de ea depinde succesul ce vine în anul urmator, la a doua recoltă și tot așa.

Poți salva bani frumoși dacă știi exact ce și cât să cumperi, iar acest lucru nu ți-l poate estima decât un specialist în domeniu. În plus, așa vei acumula experiență personală, discutând cu oameni din domeniu, dar și citind lectura de specialitate și punând în practică ce anume înveți din teoria de specialitate. Iar în prezent, există multe cărți moderne ce oferă informații complete, despre agricultura din zilele noastre, adaptate la noile timpuri și la clima care este în schimbare.

Nu subestima niciun accesoriu de grădinărit, dacă ai decis că vrei să faci ceva pe ramura legumiculturii, pentru că fiecare în parte are rolul său: de la foarfeci de tăiat, până la folie de protecție pentru sere, accesorii de prins lăstari și așa mai departe – toate au rolul lor bine definit, de care te vei lovi la un moment dat, mai devreme sau mai târziu.

Învață tot ce este posibil despre soiurile de legume pe care vrei să le cultivi și nu ezita să investești în toate accesoriile care te-ar putea ajuta să crești plante viguroase și sănătoase, care să te bucure cu roade bogate și gustoase, pe măsura efortului depus pentru buna lor creștere.