Evenimentul Zilei > International > După Rusia și SUA, Franța desemnează spațiul ca „teren strategic”
După Rusia și SUA, Franța desemnează spațiul ca „teren strategic”

După Rusia și SUA, Franța desemnează spațiul ca „teren strategic”

Armata nu-și mai limitează câmpurile de acțiune la nivel terestru, marin și aerian. Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a profitat de o vizită la Salon-de-Provence pentru a indica faptul că spațiul va deveni una dintre noile zone de intervenție a armatei Hexagonului.

Armata franceză a adăugat responsabilităților sale fundamentale un nou domeniu de operare, mai mare decât toate celelalte puse laolaltă și obiectul unei puternice mize și dispute internaționale.

Statul Major al Forțelor Aeriene a devenit Statul Major al Armatei Aeriene și Spațiale, un termen care nu înseamnă altceva decât o nouă frontieră.

„În centrul viselor, dar și al dorințelor, spațiul nu trebuie să devină scena luptelor sălbatice”, a declarat ministrul Forțelor Armate, Florence Parly.

„Spionaj, sabotaj, poluare: amenințările sunt tangibile. Față de această nouă ordine a lucrurilor, trebuie să fim pregătiți ”.

Într-un interviu acordat cotidianului La Provence, ministrul menționase anterior trecerea de la o viziune a unui spațiu „ bun comun ”, în slujba științei, la un spațiu „în care puterile continuă să concureze pentru supremația mondială”.

Evenimentele din ultimele zile confirmă acest lucru: China a lansat, joi, o sondă spre Marte, Emiratele Arabe Unite au lansat, luni, propriul lor modul,  Hope, pentru prima misiune spațială arabă, iar Statele Unite vor lansa și ele o sondă, denumită Mars 2020, la 30 iulie.

Dar ambițiile nu se limitează la explorare. În martie 2019, India s-a alăturat clubului strâns de națiuni capabile să doboare un satelit în spațiu cu ajutorul rachetelor.

Joi, Comandamentul spațial american a declarat că are „dovezi” că Rusia „a efectuat un test nedistructiv al unei arme anti-satelit în spațiu”, la 15 iulie.

„Propagandă”, a răspuns Moscova, care a insistat că testele nu sunt amenințătoare și că „nu încalcă” dreptul internațional.

Incidentul amintește de cel din 2017, când un satelit spion rus a încercat să se apropie de satelitul militar franco-italian Athena-Fidus.

De atunci, Parisul a reacționat. „Nu suntem în niciun fel angajați într-o cursă a înarmării”, a spus Florence Parly în interviul acordat.

Dar, în timp ce reafirmă atașamentul Franței față de „utilizarea pașnică a spațiului”, ea consideră că este esențial să se identifice pe deplin „amenințările cu care țara noastră este potențial confruntată”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: