După Rusia și SUA, Franța desemnează spațiul ca „teren strategic”
- Tudor Borcea
- 25 iulie 2020, 15:29
Armata nu-și mai limitează câmpurile de acțiune la nivel terestru, marin și aerian. Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a profitat de o vizită la Salon-de-Provence pentru a indica faptul că spațiul va deveni una dintre noile zone de intervenție a armatei Hexagonului.
Armata franceză a adăugat responsabilităților sale fundamentale un nou domeniu de operare, mai mare decât toate celelalte puse laolaltă și obiectul unei puternice mize și dispute internaționale.
Statul Major al Forțelor Aeriene a devenit Statul Major al Armatei Aeriene și Spațiale, un termen care nu înseamnă altceva decât o nouă frontieră.
„În centrul viselor, dar și al dorințelor, spațiul nu trebuie să devină scena luptelor sălbatice”, a declarat ministrul Forțelor Armate, Florence Parly.
„Spionaj, sabotaj, poluare: amenințările sunt tangibile. Față de această nouă ordine a lucrurilor, trebuie să fim pregătiți ”.
Într-un interviu acordat cotidianului La Provence, ministrul menționase anterior trecerea de la o viziune a unui spațiu „ bun comun ”, în slujba științei, la un spațiu „în care puterile continuă să concureze pentru supremația mondială”.
Evenimentele din ultimele zile confirmă acest lucru: China a lansat, joi, o sondă spre Marte, Emiratele Arabe Unite au lansat, luni, propriul lor modul, Hope, pentru prima misiune spațială arabă, iar Statele Unite vor lansa și ele o sondă, denumită Mars 2020, la 30 iulie.
Dar ambițiile nu se limitează la explorare. În martie 2019, India s-a alăturat clubului strâns de națiuni capabile să doboare un satelit în spațiu cu ajutorul rachetelor.
Joi, Comandamentul spațial american a declarat că are „dovezi” că Rusia „a efectuat un test nedistructiv al unei arme anti-satelit în spațiu”, la 15 iulie.
„Propagandă”, a răspuns Moscova, care a insistat că testele nu sunt amenințătoare și că „nu încalcă” dreptul internațional.
Incidentul amintește de cel din 2017, când un satelit spion rus a încercat să se apropie de satelitul militar franco-italian Athena-Fidus.
De atunci, Parisul a reacționat. „Nu suntem în niciun fel angajați într-o cursă a înarmării”, a spus Florence Parly în interviul acordat.
Dar, în timp ce reafirmă atașamentul Franței față de „utilizarea pașnică a spațiului”, ea consideră că este esențial să se identifice pe deplin „amenințările cu care țara noastră este potențial confruntată”.