După Putin, și Erdogan vrea să trimită soldați în Nagorno-Karabah

În timp ce soldații Brigăzii a 15-a din districtul militar central rus au început să sosească în Nagorno-Karabah, președintele turc a vorbit despre crearea unui „centru de observare turco-rus” pentru a monitoriza încetarea focului. Ceea ce nu prevede acordul semnat de Armenia și Azerbaidjan.

Recep Tayyip Erdogan a cerut parlamentul să trimită soldați pentru a monitoriza încetarea focului din Nagorno-Karabah. La 14 noiembrie, Armenia a recunoscut că a pierdut mai mult de 2.300 de soldați în ofensiva lansată cu șase săptămâni mai devreme în Nagorno-Karabah de către Azerbaidjan.

Acest lucru explică în mare măsură de ce Erevan a acceptat încetarea focului, printr-un acord negociat cu Baku, sub egida Rusiei, forțele sale precum și a cele din Rrepublica separatistă Arțah (sau republica Nagorno-Karabah)  fiind depășite de omologii lor azeri, datorită sprijinului Turciei.

Acordul dintre Erevan și Baku prevede înghețarea pozițiilor beligeranților (care permite Azerbaidjanului să-și păstreze câștigurile teritoriale) și să desfășoare o forță de interpunere de aproximativ 2.000 de soldați ruși timp de cinci ani asupra liniei de contact și de-a lungul coridorului Lachin, care leagă Armenia de Nagorno-Karabah.

Cartierul general al acestuia va fi situat în sectorul Stepanakert, capitala Republicii Arțah, scrie Opex 360.

În timp ce soldații Brigăzii a 15-a din districtul militar central rus au început să sosească în Nagorno-Karabah, președintele turc a vorbit despre crearea unui „centru de observare turco-rus” pentru a monitoriza încetarea focului. Ceea ce nu prevede acordul semnat de Armenia și Azerbaidjan.

Cu toate acestea, la 16 noiembrie,  Erdogan a cerut Parlamentului turc autorizația de a trimite soldați în Azerbaidjan, ca parte a unei misiuni ruso-turce de monitorizare a încetării focului în Nagorno-Karabah.

Deocamdată, duș rece de la Kremlin

În cererea sa, președintele turc explică că este vorba de crearea unui „centru de coordonare” cu Rusia și că acest detașament, desfășurat cel puțin un an în Azerbaidjan, va participa la „activitățile centrului de coordonare care va fi stabilit cu Rusia”, pentru a asigura „respectarea încetării focului”.

Săptămâna trecută, Ankara a declarat că a ajuns la un acord cu Moscova cu privire la un „memorandum privind înființarea unui centru de control al încetării focului în Nagorno-Karabah”.

Ceea ce Kremlinul nu a confirmat încă. Și din motive întemeiate. Pentru ca un astfel de contingent turc să poată monitoriza încetarea focului, ar fi necesar acordul Azerbaidjanului, Armeniei și Rusiei.

„Acesta nu poate fi un subiect de discuție doar între Moscova și Ankara. Armenia și Azerbaidjan trebuie să accepte desfășurarea soldaților turci, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Perskov.

Putin este un aliat de prim plan al Armeniei, în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă , până la punctul în care trupele rusești sunt deja prezente pe teritoriul armean.

În plus, împreună cu Franța și Statele Unite, face parte din grupul Minsk, însărcinat de OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) să găsească o soluție pașnică la problema Nagorno-Karabah, o regiune cu majoritate armeană care s-a separat de Azerbaidjan la începutul anilor '90.

De partea sa, Turcia este un sprijin neclintit al Azerbaidjanului, a cărui ofensivă în Nagorno-Karabah a încurajat-o până la angajarea în conflict a mercenarilor recrutați din grupările siriene pro-turce. Legăturile dintre cele două țări sunt chiar descrise prin formula „o națiune, două state”.

Foto: Facebook