După protestele în sprijinul lui Navalnîi, UE va discuta o serie de sancțiuni impuse Rusiei
- Adrian Dumitru
- 26 ianuarie 2021, 02:28
După protestele în sprijinul lui Navalnîi UE va discuta o serie de sancțiuni impuse Rusiei
După ce, sâmbătă, peste 3000 de oameni au fost arestați în Rusia pentru că au cerut eliberarea lui Alexei Navalnîi, un adversar al Kremlinului, Uniunea Europeană urmează ca, luni, să decidă noi sancțiuni împotriva unor cetățeni ruși.
Sosit la Bruxelles pentru o reuniune a principalilor diplomați din cele 27 de state membre, ministrul lituanian de externe a declarat că “în privința Rusiei, în aer plutește o schimbare ” pe care organizația trebuie să o sprijine, mai ales după arestarea lui Navalnîi în momentul revenirii sale din Germania în Rusia.
Care trebuie să fie poziția UE în cazul Navalnîi
„Uniunea Europeană trebuie să transmită un mesaj foarte clar și ferm, subliniind că un asemenea lucru este inacceptabil”, a declarat Gabrielus Landsbergis într-un mesaj video, în care a pledat pentru sancțiuni care să fie impuse mai multor cetățeni ruși.
În urma anexării Peninsulei Crimeea în anul 2014, UE a impus deja o serie de sancțiuni asupra sectorului energetic, financiar și de armament al Rusiei, sancționând totodată și o serie de oficiali ruși apropiați președintelui Vladimir Putin ca ripostă în urma otrăvirii lui Navalnîi din luna august.
Celelalte state baltice, Letonia și Estonia, sprijină și ele noi sancțiuni impuse unor cetățeni ruși, iar, duminică, ministrul de externe al Italiei a declarat că Roma este dispusă să sprijine interdicții de călătorie și înghețarea unor active. Luni, România a sprijinit public asemenea sancțiuni.
Heiko Maas cere imperativ eliberarea protestatarilor
Ministrul german de externe, Heiko Maas, a cerut eliberarea imediată a protestatarilor care au înfruntat gerul ca să ceară eliberarea lui Navalnîi, dar nu a făcut și alte comentarii.
Sâmbătă, în centrul Moscovei, unde, potrivit reporterilor agenției Reuters, s-au adunat până la 40000 de oameni pentru a participa la unul dintre cele mai mari proteste neautorizate din ultimii ani, poliția a fost văzută arestându-i pe oameni și urcându-i în dubele parcate în apropiere.
Germania și Franța, principalele puteri din Uniunea Europeană, vor fi hotărâtoare în a decide dacă organizația își va continua măsurile punitive la adresa Rusiei. Rusia este țara care este un mare exportator de petrol și gaze pentru țările din organizație.
Navalnîi îl acuză pe Putin pentru otrăvirea sa
Navalnîi afirmă că Putin a fost cel care s-a aflat în spatele otrăvirii sale din luna august – o ipoteză pe care Kremlinul o respinge. Kremlinul susține că nu a găsit vreo probă care să ateste otrăvirea lui Navalnîi și nu va da atenție apelurilor unor țări occidentale în sprijinul unor sancțiuni din cauza arestării lui Navalnîi, din cauză că problema este una de ordin intern.
Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a spus că dorește o “anchetă juridică reală” cu privire la otrăvire.
Articol de Robin Emmott
Traducerea: Alexandru Danga/adanga/rlambru