După pensii speciale, parlamentarii vor și salarii mai mari

După pensii speciale, parlamentarii vor și salarii mai mari

Chiar dacă indemnizațiile la limită de vârstă pe care vor să și le acorde au revoltat opinia publică, unii dintre parlamentari vorbesc, pe la colțuri, și despre majorarea veniturilor lunare actuale.

După ce mai bine de 250 de parlamentari au depus proiectul de lege prin care își acordă pensii speciale, unii dintre ei iau în considerare să își majoreze și salariile, potrivit unor surse parlamentare.

Senatorul PC Ilie Năstase nu s-a sfiit să declare că nu ar fi rău dacă salariile parlamentarilor români ar fi la nivelul celor din Occident. „Ar trebui să le comparăm cu salariile din celelalte salarii europene. Mie nu-mi convine salariul de 1.000 de euro, eu nu am nevoie de bani, dar mă gândesc la ceilalți. E jignitor, sunt salarii de 7-8 ori mai mari în afară. Oamenii dau legi în funcție de salariile pe care le au. Trebuie să copiem tot ce e bun din Occident. Și salariile dacă sunt bune. Dup-aia ne întrebăm de ce sunt politicienii corupți sau nu dau legi bune”, a spus Ilie Năstase, pentru EVZ.

În ciuda presiunii publice din ultimele zile, controversatul proiect al pensiilor speciale a fost depus, miercuri seară la Parlament. Motivele pentru care parlamentarii cer aceste indemnizații suplimentare pentru limită de vârstă sunt, multe dintre ele, absurde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Motive inedite

Printre argumentele aleșilor se numără și acela că ei „nu au calitatea de angajați” și că activiatea lor se desfășoară „în slujba Poporului și nu a Parlamentului”. „Acordarea indemnizației se impune și ca o măsură compensatorie”, se mai arată în expunerea de motive.

Nu în ultimul rând, aleșii argumentează că pensiile pe care și le acordă reprezintă „un drept firesc, echitabil și compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentară”. În concluzie, aleșii cer adoptarea proiectului pentru: „Creșterea calității și performanței Parlamentului prin profesionalizarea acestora ca urmare a creșterii atractivității și motivarea specialiștilor din diferite domenii atât din sectorul public cât și privat să canideze la alegerile Parlamentare”. Unul dintre semnatarii proiectului, senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu s-a gândit și la presă. El a anunțat că a depus la Senatun proiect care, astfel încât și reprezentanții mass-media să beneficieze, în anumite condiții, de o indemnizație de 50% din pensia care li se cuvine în baza asigurării în sistemul public de pensii.

Aleșii liberali sfi dează conducerea

Printre cei 255 de semnatari se regăsesc și 23 de parlamentari PNL, printre care Mihăiță Calimente sau Radu Zlati, chiar dacă Alina Gorghiu, co-președintele formațiunii, a afirmat că PNL nu susține din punct de vedere politic acest proiect de lege al pensiilor speciale. Ulterior, mulți dintre semnatari au susținut că nu au văzut proiectul când au semnat și că nu vor vota. „ Eu, față de acest proiect al PSD, aș fi avut altă prioritate: dublarea alocațiilor pentru copii”, a spus Gorghiu, precizând că se va discuta cu fiecare dintre semnatari în parte, pentru a-și retrage semnătura.