După Marx, Germania îi ridică statuie și lui Lenin

După Marx, Germania îi ridică statuie și lui Lenin

O instanță dintr-un oraș german a decis că Partidul Marxist-Leninist din Germania are dreptul să ridice o statuie a lui Vladimir Ilici Lenin.

Tribunalul administrativ din Gelsenkirschen a respins o decizie a municipalității de a bloca înălțarea unui monument în cinstea lui Lenin, arhitectul revoluției bolșevice din 1917 din Rusia, al cărei regim de teroare a ucis zeci de milioane de oameni nevinovați.

Municipalitatea argumentase că statuia ar afecta valoarea istorică a clădirii de vizavi, care servește în prezent ca sediu al unei bănci, invocând crimele pe care Lenin le-a făcut sau le-a girat.

Tribunalul a respins însă decizia, socotind ca irelevant argumentul atrocităților săvârșite de personajul statuar, care va fi înălțat la numai zece metri de bancă, informează Deutsche Welle.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partidul Marxist-Leninist din Germania a salutat decizia instanței, declarând: „Cu doar câteva săptămâni înainte de aniversarea a 150 de ani de la naștere (22 aprilie 1870), Vladimir Ilici Lenin a obținut încă o mare victorie”.

Decizia instanței a fost criticată de Marco Buschmann, un parlamentar din partea Democraților Liberi (FDP), care este originar din oraș:

„O statuie a lui Lenin ar fi o rușine pentru Gelsenkirschen. Lenin reprezintă crimele în masă și totalitarismul.”

Și a adăugat:

„Oricine dorește să ridice o statuie lui Lenin ar trebui să-și pună problema dacă mai este legat de principiile democratice liberale.”

Ca și cum ar fi fost de presupus că membrii unui partid care se intitulează „Marxist-Leninist” s-ar topi după principiile democratice și după liberalism.

Germania nu este la prima plecăciune pe care o face în fața fondatorilor comunismului. În martie 2018, la Trier, a fost înălțată o statuie a lui Karl Marx, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea acestuia.

Statuia a fost dăruită de regimul comunist din China și la dezvelirea ei au participat o serie de personalități ale UE, în frunte cu șeful Comisiei Europene de atunci, Jean-Claude Juncker.

Acesta a declarat la ceremonie:

„Karl Marx a fost un filosof vizionar care avea aspirații creative. Astăzi i se atribuie lucruri pentru care nu a fost responsabil și pe care nu el le-a provocat, deoarece multe dintre lucrurile pe care le-a scris au fost răstălmăcite în contrariul lor.”