După luna cadourilor, luna infracţiunilor

După luna cadourilor, luna infracţiunilor

Hoţii gălăţeni sunt foarte activi în prima lună a fiecărui an.

Numărul infracţiunilor creşte semnificativ în luna ianuarie, potrivit unei statistici a Autorităţii de Ordine Publică Galaţi realizată pe ultimii doi ani.

Tâlhăriile stradale, furturile din birourile societăţilor comerciale, furturile auto, dar şi acţiunile de tulburare a ordinii publice sunt cele care înregistrează o creştere considerabilă în prima lună a fiecărui an. În schimb, în iunie, se înregistrează numărul cel mai mic de fapte care încalcă legea. Vara, tâlharii iau pauză Aceste tendinţe sunt observate atât la nivelul faptelor ilegale sesizate de populaţie către organele de poliţie, cât şi la nivelul faptelor constatate de organele de ordine.

La nivelul infracţionalităţii stradale sesizate de populaţie, în luna ianuarie 2006 s-au înregistrat 185 de sesizări, iar anul trecut - tot în prima lună - s-au produs 106 infracţiuni sesizate.

Diferenţe foarte mari se înregistrează şi între lunile decembrie şi ianuarie. Poliţiştii au constatat o dublare a numărului de infracţiuni în decembrie faţă de prima lună a anului următor. Astfel, în decembrie 2006 s-au înregistrat 93 de infracţiuni stradale sesizate, faţă de 185 în ianuarie 2007 şi 68 de furturi faţă de 148 în luna următoare.

Dacă luna ianuarie este cea mai prolifică din an pentru hoţi, prima lună din vară este cea mai liniştită pentru victimele sale. Astfel, la nivelul judeţului Galaţi s-au înregistrat 115 fapte ilegale în iunie 2006 şi doar 69 în luna iunie a lui 2007.

Toate aceste date trebuie raportate la 723 de infracţiuni comise în primele şase luni din 2006, în timp ce în 2007 s-au înregistrat doar 460 de sesizări în aceeaşi perioadă. Prin urmare, luna ianuarie deţine peste 25% dintre faptele ilegale produse în primele şase luni ale fiecărui an.

Principalele fapte ilegale aflate pe agenda de lucru a hoţilor în luna ianuarie sunt tâlhăriile stradale (furturi de bijuterii, ceasuri, portofele, poşete prin atacuri fizice la adresa proprietarilor acestora) cu 31 de sesizări în 2006 şi 13 anul trecut. Explicaţia: cadourile de Crăciun Una dintre explicaţiile sociologice şi psihologice ale creşterii numărului de infracţiuni din luna ianuarie se regăseşte în faptul că în luna decembrie se cheltuie foarte mult pe cadouri de Crăciun sau pentru petrecerile de Revelion.

„Trebuie ţinut cont în primul rând că micii infractori sunt oameni cu nevoi simple, ca ale oricărui om, ei nu comit fapte infracţionale pentru a pleca în vacanţă la Paris sau Hawaii, ci intră în sfera acestor fapte pentru că au nevoie de bani pentru a petrece o seară cu prietenii, cu iubita sau pentru că trebuie să achite anumite datorii. Cum în luna decembrie buzunarele se golesc, în ianuarie hoţii îşi intensifică activitatea pentru că au nevoi mai mari“, ne-a explicat Roxana Condoc, psiholog.

Din numărul total de infracţiuni aflate în statistica Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, 85,87% sunt infracţiuni în mediul urban, iar restul aparţin infractorilor din mediul rural.

Ne puteți urmări și pe Google News