Donna Brazile, președinta Comitetului Național Democrat (DNC), a purtat discuții secrete privind oportunitatea de a-și folosi puterea pentru a o înlocui pe Hillary Clinton, ca nominalizată a partidului în cursa pentru Casa Albă, după ce fosta primă doamnă a suferit un leșin cu numai două luni înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie 2016.

Washington Post, scrie că șefa DNC s-a gândit să o înlocuiască pe Hillary Clinton cu vicepreședintele Joe Biden.

Ziarul american a obținut o copie a cărții de memorii semnate de Brazile (Hacks: The Inside Story of Break-ins and Breakouts that put Donald Trump in The White House), care urmează să fie lansată marțea aceasta.

Clinton a leșinat pe 11 septembrie 2016, la un eveniment organizat la New York, imaginile cu candidata democrată susținută de gărzile de corp făcând înconjurul lumii. Republicanii au afirmat că starea de sănătate a lui Hillary nu îi permite să îndeplinească sarcinile de președinte al Statelor Unite.

Ulterior, Clinton a fost diagnosticată cu pneumonie și a trebuit să renunțe timp de câteva zile la campania electorală.

Donna Brazile scrie că a devenit îngrijorată în privința stării de sănătate a lui Hillary Clinton pe 9 septembrie, după un eveniment care a avut loc în Manhattan, cu două zile înainte de leșin.

Brazile afirmă că aceasta părea că „se clatină pe picioare” și era „zguduită de tuse”.

În calitatea sa de președinte al DNC, Brazile avea puterea de a înlocui candidatul nominalizat de partid, dacă acesta se află în incapacitate.

Leșinul lui Clinton a născut în cercurile democrate ideea că Brazile ar putea face uz de acest drept. Șefa DNC spune că a fost contactată de șeful echipei lui Biden a doua zi după ce Clinton a leșinat.

„Mă întreb ce a vrut să-mi spună”, scrie ea în carte.

Managerul de campanie al lui Bernie Sanders a căutat-o și el pe Donna Brazile. De asemenea, fostul guvernator de Maryland, Martin O’Malley, participant la alegerile primare democrate, i-a trimis lui Brazile un mail.

La rândul său, șeful de campanie al lui Clinton, Charlie Baker, a vizitat-o pe Brazile la sediul DNC pentru a se asigura că nu ia vreo măsură drastică față de candidata partidului.

Însă Donna Brazile susține că pur și simplu nu a putut să o înlocuiască pe prima femeie nominalizată la președinție.

„Iar și iar m-am gândit la Joe Biden… Apoi m-am gândit la toate femeile din țară care erau atât de mândre și entuziaste datorită ei. Nu le puteam face așa ceva.”

Dar Brazile nu se ferește să vorbească despre lipsa de entuziasm față de Clinton în sânul Partidului Democrat. Astfel, ea descrie sediul de campanie al lui Clinton din Brooklyn, drept „calm și aseptic, ca un spital”.