După Hong Kong, China persistă: Vom zdrobi separatismul din Taiwan

061116-M-9827H-129 Zhanjiang, People’s Republic of China (Nov. 16, 2006) - Marines of the People’s Liberation Army (Navy) (PLA(N)) stand at attention as Commander, Pacific Fleet Rear Adm. Gary Roughead greets them following a demonstration of the brigade’s capabilities. Roughead’s visit to Zhanjiang coincides with the port visit of USS Juneau (LPD 10), which will conduct a search and rescue exercise (SAREX) with PLA(N) assets after the visit. Roughead and Chinese leaders feel the visit and ensuing SAREX will promote mutual understanding, transparency and cooperation between both navies and nations. U.S. Marine Corps Photo by Lance Cpl. J.J. Harper

Până în prezent, oficialii chinezi au rămas pe amenințări și intimidări împotriva Taiwanului, pe care ei îl consideră o provincie rebelă, care trebuie să revină imperativ în brațele Republicii Populare Chineze.

Aceasta se traduce prin acțiuni care vizează izolarea diplomatică a Taipeiului precum și creșterea presiunii militare, în special via zboruri ale bombardierelor sau prin trimiterea de nave militare  în imediata apropiere a insulei.

Însă, în ultimele zile, tonul Beijingului a devenit și mai marțial decât de obicei, în timp ce Partidul Democrat Progresist din Taiwan (PDP sau DPP), care este hotărât să  păstreze distanța față de Beijing, și-a văzut structura consolidată în timpul ultimele alegeri.

Solicitat să comenteze creșterea cu 6,6% a bugetului Armatei Populare de Eliberare a poporului (PMA) decisă săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, a declarat că țara sa „se confruntă cu creșterea amenințărilor la adresa securității”, în special din cauza PDP din Taiwan.

„Liderii Partidului Democrat Progresist din Taipei se bazează pe forțele exterioare și merg mai departe pe calea separatismului”, a spus el, referindu-se implicit la Statele Unite, care trimit în mod regulat nave să navigheze în Strâmtoarea Formosa (operațiuni FONOP pentru apărarea libertății de navigație) și oferă sprijin militar Taiwanului prin intermediul vânzărilor de arme.

De altfel,  Wu Qian a spus că aceste contracte de armament au fost „extrem de rele și foarte periculoase”. De asemenea, el a spus: „Trebuie să facem calcule economice, luând în considerare cheltuielile militare. Și să încheie: „Orice încercare a PDP-ului taiwanez de a obține independența cu forța se va sfârși în rușine”.

Cu câteva zile mai devreme, premierul chinez, Li Keqiang, a făcut observații care au marcat o ușoară schimbare semantică, ceea ce este important în mesajul Chinei către Taiwan.

Astfel, spre deosebire de declarațiile anterioare, el nu a mai dorit o „reunificare pașnică” cu Taiwanul. Ci numai o „reunificare”.

Republica Populară Chineză „se va opune și descuraja cu hotărâre orice activitate separatistă care vizează independența Taiwanului” și „vom încuraja insularii să ni se alăture pentru a ne opune independenței Taiwanului și a promova reunificarea Chinei”, a spus Li Keqiang.

Vorbind cu ocazia celei de-a 15-a aniversări a legii anti-secesiune, al cărei Articol 8 legitimează o operațiune militară dacă Taiwanul se va îndrepta către o independență mai mare față de China continentală, generalul Li Zuocheng, șeful departamentului de stat-major interarme și membru al Comisiei militare centrale, nu s-a deranjat cu precauții oratorice.

„Coluziunea dintre forțele de independență ale Taiwanului și forțele externe reprezintă o amenințare mare și realistă pentru dezvoltarea pașnică a relațiilor în strâmtoarea Taiwan”, a lansat generalul Li.

Și „dacă posibilitatea unei reunificări  pașnice eșuează, Armata Populară de Eliberare va lua, cu întreaga țară - inclusiv cu oamenii din Taiwan - toate măsurile necesare pentru a strivit cu hotărâre orice complot sau acțiune separatistă”, a avertizat el, citat de Zone Militaire.

Cuvintele generalului Li Zuocheng sunt cu atât mai grele, cu cât acest ofițer este un erou al războiului din Vietnam (1979), făcându-l astfel unul dintre puținii oficiali ai Armatei Populare de Eliberare caree a primit botezul focului.

„China de astăzi nu mai  este China cea fragilă de odinioară ... Nu promitem să renunțăm la utilizarea forței și ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare pentru a stabiliza și controla situația din strâmtoarea Taiwanului ”, a adăugat generalul Li.

Președintele Comitetului permanent al Congresului Național al Poporului, Li Zhanshu, s-a înscris, de asemenea, în logica războinică.

Astfel, el a avertizat că „separatiștii taiwanieni vor fi aspru pedepsiți”, în conformitate cu legea anti-secesiune din 2005.

„Atentionăm sever forțele separatiste ale Taiwanului că drumul către independența Taiwanului duce la un impas” a spus el.

În Taipei, aceste amenințări au fost respinse la fel de hotărât și denunțate drept „contrare dreptului internațional”.

„Poporul taiwanez nu va alege dictatura și nu se va supune violenței”, a reacționat Consiliul Afacerilor Continentale din Taiwan.

„Decât să persiste cu un model „o țară, două sisteme”, respins de 23 de milioane de taiwanezi, Beijing ar trebui să accepte pacea, paritatea, democrația și dialogul ca bază pentru relațiile bilaterale”.

Amenințările împotriva Taipei vin pe fondul unor informații potrivit cărora forțele chineze intenționează să efectueze imporetante exerciții navale și amfibii în apropierea provinciei Hainan, în august.

Scenariul ar fi simularea capturii insulelor Pratas, care sunt revendicate de ambele părți.

„Un grup aeronaval va traversa Insulele Pratas spre locul de exerciții, la sud-estul Taiwanului, în Marea Filipinelor”, a declarat o sursă militară chineză pentru South Morning China Post.