După China, și Turcia merge pe diplomația măștii. Erdogan, sultanul umanitar
- Tudor Borcea
- 14 aprilie 2020, 23:08
În plină pandemie cu noul coronavirus, Turcia încearcă să-și poleiască imaginea și să se poziționeze ca putere umanitară.
Material medical destinat Italiei și Spaniei, kituri de depistare a virusului SARS-CoV-2 pentru palestinieni și chiar medicamente pentru Armenia: în toiul pandemiei, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan își oferă ajutorul. Mai ales țărilor occidentale.
Chiar lovită de epidemia Covid-19, care a ucis 1300 de persoane pe pământ turcesc, Ankara se grăbește să sară în ajutorul țărilor care au nevoie de material medical, din rațiuni diferite, de la caz la caz.
În ultimile săptămâni, Turcia a trimis avioane pline cu măști, comnbinezoane și substanțe dezinfectante în Italia, Spania și Marea Britanie. „Președintele Erdogan a dorit întotdeauna să poziționeze Turcia ca o putere umanitară, nu numai economică și militară”.
O putere „gata să-i salveze pe cei care au nevoie”, indiferent că este vorba de minoritățile musulmane oprimate sau de țări lovite de catastrofe naturale”.
Reflexul asistenței umanitare al Turciei nu este nou, precizează Jana Jabbour, specialistă în diplomație turcă la Institutul de Studii Politice din Paris
Însă, diferit de intervențiile obișnuite, Turcia vrea să ajute acum țări dezvoltate, obișnuite de regulă să ajutele ele însele pe alții decât să fie ajutate.
Pentru președintele Recep Tayyip Erdogan, un nostalgic al imperiului otoman, care a fost numit de unele cancelarii occidentale „omul bolnav al Europei”, este ocazia să-și ia o revanșă simbolică.
„Miza este de a demonstra că Turcia este o mare putere care are mijloace să ofere ajutor statelor europene, care acum sunt ele bolnave, și la propriu și la figurat”, estimează Jana Jabbour.