După China, și Rusia este acuzată de corona-cenzură

După China, și Rusia este acuzată de corona-cenzură

Moscova dezinformează cu privire la epidemia Covid-19, acuză organizațiile pentru apărarea libertății presei. Presiunile asupra media naționale se intensifică în timp ce autoritățile își intensifică și ele eforturile pentru a difuza false informații în străinăte cu privire la coronavirus.

De ceva vreme, autoritățile ruse multiplică presiunile asupra redacțiilor în timp ce au desfășoară, potrivit Uniunii Europene , o campanie de dezinformare asupra epidemiei coronavirusului, a denunțat organizația Reporters sans frontieres (RSF).

Jurnaliștii care tratează subiectul pandemiei cu noul coronavirus se află în vizorul Roskomnadzor, autoritatea oficială de control a mass-media rusă, clasificată de RSF ca „un prădător digital al libertății presei”.

„Activitatea de mare cenzor a Roskomnadzor nu trebuie să se accentueze în moment de criză, unde accesul liber la informații este o necesitate absolută”, a declarat Jeanne Cavelier, responsabil al biroului pentru Europa de Est și Asia centrală al RSF.

La cererea premierului rus Mihail Mișustin, „stopcoronavirus.rf”, un centru însărcinat să-i informeze pe cetățenii ruși cu privire la evoluția pandemiei, a fost lansat la 17 martie.

Această structură de stat s-a grefat pe un ONG condus de Alexei Goreslavski, fost responsabil pentru politica internetului la administrația prezidențială.

Vladimir Tabak, fost director adjunct al Institutului pentru dezvoltarea internetului (IRI) al Kremlinului, a fost desemnat să-l susțină. Tabak spune că va trebui să lupte împotriva „riscurilor informaționale, a știrilor false și a producției de conținut” cu privire la noul coronavirus.

Alexei Goreslavski și Vladimir Tabak s-au ilustrat prin participarea lor la crearea RuNet, „internetul suveran rus” care are ca obiectiv protecția Rusiei de „amenințările informatice” în caz de conflict și furnizarea țării a unui nou mijloc de control al spațiului ei digital.