După Brexit, Londra vrea să adere la Tratatul Comercial Transpacific. Dintr-o uniune comercială, în alta

Aderarea la Tratatul Comercial Transpacific „demonstrează ambiția noastră (…)de a fi un campion fervent al liberului schimb mondial”, a declarat premierul Boris Johnson.

Aderarea la TPP va oferi „oportunități uriașe”, a spus Liz Truss. „Va însemna tarife mai mici pentru producătorii de automobile și producătorii de whisky”.

„Și un acces mai bun pentru furnizorii noștri de servicii, creând locuri de muncă de calitate și o mai bună prosperitate”.

Prudență din partea opoziției laburiste

Tonul este mai puțin entuziast din partea opoziției laburiste. Responsabilul cu comerțul internațional Emily Thornberry, subliniind că laburiștii vor examina îndeaproape modalitățile de aderare la TPP.

După cinci ani de dezbateri despre Brexit, britanicii vor pune sub semnul întrebării decizia guvernului de a „se grăbi să adere la un alt bloc comercial, de cealaltă parte a lumii, fără nicio consultare publică semnificativă”, a spus Thornberry.

TPP a fost lansat în 2019 pentru a elimina barierele comerciale dintre cele unsprezece țări ale sale, care reprezintă aproape 500 de milioane de consumatori din regiunea Asia-Pacific.

Obiectivul său este, de asemenea, să combată influența economică în creștere a Chinei.

PAGINA ANTERIOARA