După 20 de ani, euro valorează mai puţin de un dolar

Ce valori urmează să aibă euro și dolarul pe 26 octombrie

Euro a ajuns sub dolar, miercuri la ora 14:45 schimbându-se pentru 0,9998 de dolari, tras în jos de îngrijorările privind o penurie de gaz, iarna viitoare, care planează pe Bătrânul Continent. Cu atât mai mult cu cât cifrele inflaţiei care accelerează în Statele Unite deschid uşa unei noi înăspriri monetare din partea FED.

Nouă lovitură dură pentru euro. După ce a atins pentru scurt timp paritatea cu bancnota verde, marţi, apoi a crescut peste dolar, a trecut până la urmă sub acesta, miercuri pe la ora 14:45 schimbându-se la 0,9998 de dolari. A scăzut astfel sub acest prag simbolic pe care nu l-a mai trecut din decembrie 2002, data punerii sale în circulaţie, notează La Tribune.

Nu este prima cădere pe care o suferă moneda europeană. Săptămâna trecută, căzuse deja la cel mai scăzut nivel de aproape 20 de ani, coborând la 1,0298 dolari pentru 1 euro, după ce coborâse la mijlocul lui mai la 1,035 de dolari.

Dolarul, valoare refugiu faţă de îngrijorările din Europa

Miercuri, creşterea preţurilor care s-a accelerat în iunie în Statele Unite, fiind acum cea mai mare din noiembrie 1981, a favorizat dolarul faţă de euro. Într-adevăr, cifrele comunicate de departamentul Muncii - o inflaţie de 9,1% în iunie pe an, faţă de 8,6% luna precedentă - deschide uşa unei politici monetare şi mai stricte dincolo de Atlantic, liniştindu-i pe investitori. La rândul ei, Banca Centrală Europeană a optat pentru o înăsprire monetară, dar mai uşoară. Temându-se că o creştere prea brutală ar atinge puternic creşterea europeană, preşedinta BCE, Christine Lagarde, a anunţat o creştere cu 25 de puncte de bază a dobânzii în iulie, înaintea unei noi creşteri în septembrie.

Teama de penurie de gaz

Dolarul, care a câştigat aproape 14% de la începutul anului, joacă mai mult ca oricând rolul de valoare refugiu pe măsură ce îngrijorarea creşte în Europa privind o posibilă penurie de gaz iarna viitoare. Preţurile energiei (electricitate, caz, carburant) ating nişte varfuri de la declanşarea războiului în Ucraina pe 24 februarie. Un conflict care a atras impunerea unei serii de sancţiuni faţă de Rusia şi contra cărora Moscova a reacţionat începând să oprească aprovizionarea cu gaz pentru Europa. În consecinţă, Germania a decis pe 23 iunie să activeze nivelul 2 de "alertă" al planului său de urgenţă privind aprovizionarea cu gaz, devenit o "resursă rară", după cum a arătat ministrul german al economiei şi climei, Robert Habeck. Este vorba de ultimul palier înaintea organizării unei raţionalizări de către stat, prevăzută în faza 3, pentru a repartiza volumele între particulari, administraţie şi industrie.

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/fmatei