„Dumnezeu este Iubire, iar această Iubire va salva lumea”

„Dumnezeu este Iubire, iar această Iubire va salva lumea”

„În această lume totul are un preț. Oamenii plătesc pentru mâncare, pentru somn, pentru călătorii, pentru muzică, pentru sănătate. Însă cel mai de preț și mai căutat lucru este iubirea. De aceea, este firesc ca cel mai râvnit lucru să fie și cel mai de preț”, spunea părintele Savatie Baștovoi.

Omul, încă din prima lui zi pe acest pământ, este însetat de Iubire. O caută în fapte, în gesturi, în trăiri și sentimente. Caută dragoste în familie, în societate, în hobby-uri și în cărți. Atât de arzătoare este această nevoie, încât ființa umană ajunge să nu mai realizeze că adevăratele motive pentru care întreprinde anumite acțiuni, sunt reduse toate la un singur scop: Iubirea autentică. De mii de ani încoace, lumea se supune singură acelorași decizii și slăbiciuni fatale.

Banii, puterea și relațiile sexuale înfățișează în chipul cel mai elocvent cei trei balauri nemuritori ai societății. Prezentați în cele mai nevinovate forme cu putință, balaurii capătă statura irezistibilă a eroilor din basme. Însă basmele diferă, purtând pecetea veacurilor efemere. Așa se face că fiecare secol își construiește singur contextul și atmosfera fabuloasă, demne de un univers fantastic, impenetrabil.

Basmele trăiesc pentru a lăsa o lecție în urma lor

Voi știti deja, de la liceu, că poveștile au darul fermecător de a suspenda realitatea și de a ne introduce într-o logică verosimilă a întâmplărilor. Lupta pentru bine și rău, miza acestui conflict și biruința binelui sunt aspectele care guvernează sensul ultim al oricărei povești. Dar ceea ce trebuie să reținem cu toții este faptul că basmele, oricât de atractive ar fi, nu au caracter de sine stătător. Ele sunt reale în măsura în care, noi cu libertatea noastră, le permitem să fie. La nivel lăuntric. Însă mai mult decât atât, basmele trăiesc pentru a lăsa o lecție în urma lor. Acest gen de lecții „totale” sunt menite să ajungă la poarta inimii fiecărui suflet, deși puține sunt acelea cu porțile deschise. Iar acum, mai mult ca niciodată, aflăm secolul XXI la răscruce de înalte și subtile încercări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Banii, puterea și relațiile sexuale. Trei balauri care ne amorțesc simțurile și ne dezrădăcinează inimile, pervertind orice urmă de autenticitate. „În lume nu există nimic care să poată plăti iubirea. De aceea prețul iubirii este mai presus și dincolo de lume. Prețul iubirii este moartea. Adevărat vă zic vouă că nu este iubire mai mare decât să-și pună cineva viața pentru aproapele său”, continuă părintele Savatie.

Oamenii au nevoie să fie inspirați și sfătuiți

Deci iubirea nu poate fi cumpărată, fiindcă ea nu este un obiect. Iubirea e vie, iar taina ei e simplă: se dăruiește fără a aștepta nimic în schimb. De-a dreptul scandalos, nu? Cum poți supraviețui fără să pretinzi oamenilor dragi să te iubească? Probabil doar atunci când guști din bucuria jertfei. În această ordine de idei, am avut onoarea să cunosc doi speakeri internaționali, Adelina Fronea și Rob Kowalski, angajați întrun maraton de conferințe pentru a răspunde la întrebările tinerilor, întrebări esențiale, care vizează calitatea vieții noastre afective.

Adelina Fronea este psiholog cu peste 15 ani de experiență în domeniu, activând în companii multinaționale și internaționale, în departamente de vânzări și managementul resurselor umane. Adelina și-a dedicat viața dăruirii, înțelegând că oamenii au nevoie să fie inspirați și sfătuiți în ceea ce e mai important de-a lungul existenței noastre. Rob Kowalski, autor și cofondator al asociației non-profit „City Fam”, a fost unul din cei mai căutați și populari stripperi din orașul său natal, Baltimore, aflat aproape de Washington. După multe încercări eșuate de a atinge fericirea, după numeroase și repetate relații toxice, în care Rob, la fel ca mulți alții, căutase adevărata împlinire, a realizat că viața trebuie să fie ceva mai mult de atât și că o relație romantică de durată se întemeiază pe alte valori decât viața sexuală.

Rob a simțit că o persoană trebuie iubită pentru ceea ce este, descoperindu-i sufletul în profunzimea sa și potențialul din inimă, nu trupul. La un moment dat, Rob a cunoscut că Dumnezeu există și că doar prin El putem ajunge la Iubirea cea vie și autentică. Atunci a înțeles mai mult ca niciodată că relațiile sexuale înainte de căsătorie nu stabilesc o legătură indivizibilă între parteneri, ci din contră, o erodează: „Dumnezeu este Iubire și Iubirea va schimba lumea”.

„Hormonul atașamentului”

În urma experienței sale tumultuoase, Rob a făcut o schimbare radicală, simțind în el chemarea de a se dărui necondiționat celor din jur. A renunțat la relațiile sexuale, a renunțat la relațiile toxice și a trecut la altă etapă Astfel, sfaturile și convorbirile sale au ajuns inevitabil să schimbe vieți și să lumineze suflete. Drumul lui Rob a continuat prin înființarea unei asociații non-profit „City fam” și prin conferințe, în care acesta explică tinerilor cât este de importantă așteptarea înainte de căsătorie.

De la Rob am aflat că unul din hormonii secretați de hipofiză, oxitocina, este proclamată „hormonul atașamentului”. Pentru bărbat, el se secretă odată cu luarea unui angajament ( căsătoria), iar pentru femeie, după căsătorie. De aceea, un cuplu trebuie să trăiască în curăție și să aștepte, ca odată secretat acest hormon de ambele părți, să se creeze o legătură puternică între soț și soție. Aceasta ar fi explicația medicală.

Dragostea moare pentru sine pentru a trăi în celălalt

Există nenumărate cazuri în care după ce s-a consumat actul sexual înainte de căsătorie, bărbatul și-a părăsit iubita. Revenind acum la Adelina Fronea, ea a avut un trecut similar, trecând printr-o serie de relații toxice și evenimente nefericite, care au rănit-o și au făcut-o să înțeleagă cât de important e să ai un reper și un îndrumător în viață. Găsirea lui Dumnezeu i-a oferit acel Sens mult râvnit și o concepție reală asupra dragostei.

„În iubire, noi ne pierdem identitatea, murind în chip mistic pentru celălalt. Renunțăm la tot ce suntem, la orgoliu, la dorințe personale, la odihnă, la bucurii, la locul nostru, doar pentru a ne afla lângă cel iubit și a fi pe placul lui. Cu alte cuvinte, dragostea moare pentru sine pentru a trăi în celălalt”, spune același părinte Savatie. Iată taina! Iată miezul izvorât din sinceritatea simțirii omenești. Departe de ceea ce ne oferă societatea de consum, dincolo de mesajele sugestive și incitante, care îndeamnă la sexualitate, se află un alt FEL de a fi. Dumnezeu ne pune în față o dragoste paradoxală și parțial înțeleasă, care „ moare pentru sine pentru a trăi în celălalt”

Sufletele frumoase ale tinerilor din asociația Neamunit

Drumul împărtășirii acestui adevăr de taină la care amândoi au ajuns a început în România prin întâlnirea lor cu sufletele frumoase ale tinerilor din asociația Neamunit. Aureliu Surulescu, președintele Asociației, povestește cum s-au împlinit primii pași: „Totul a început prin decizia luată împreună cu Adelina, care îl cunoștea pe Rob, de a participa împreună la Radio Trinitas, pe această tematică. Apoi, neam unit forțele și inimile și am așezat spre organizare călătoria lor purtătoare de mesaj, în marile orașe ale țării: București, Constanța, Sibiu, Brașov, Iași, Suceava, Rădăuți, Cluj Napoca, Bicaz, Roman.

Bucuria deplină este că l-am dus pe Rob la Muntele Athos și am trăit cu toții frumusețea și înălțimea duhului din acel loc sfânt”. Aș dori să închei prin a aminti ultima mea discuție cu Rob, în care l-am întrebat cum îl vede el pe Dumnezeu. Amintindu-și și de pelerinajul pe care l-a făcut în țara noastră la Mănăstirea Oașa și unde a mărturisit că a simțit Cerul tot în piept, în cuibul munților și înconjurat de sufletele pline de dăruire ale monahilor, a conchis. Cu lacrimi în ochi, el mi-a spus că „Dumnezeu este Iubire, iar această Iubire va salva lumea.”