Dulgheru aleargă zilnic pe teren câte cinci ore

Dulgheru aleargă zilnic pe teren câte cinci ore

Autoare a unor rezultate fabuloase în circuitul feminin, unde le-a învins pe Safina şi pe Dementieva, românca se pregăteşte dur la clubul lui Pescariu.

După parcursul fenomenal avut la începutul aceastei săptămâni, în care le-a „presărat” pe traseu pe redutabilele rusoaice Dinara Safina şi Elena Dementieva (ambele clasate în Top 10), jucătoarea de tenis Alexandra Dulgheru s-a oprit, miercuri seară, în „optimile” turneului de categoria Masters de la Madrid, fiind eliminată dramatic, la tiebreak, de Lucie Safarova, după trei seturi (6-7, 6-1, 7-6).

Dulgheru a revenit aseară la Bucureşti mai bogată cu 27.500 de euro şi cu 140 de puncte WTA. Cu punctajul obţinut în capitala Spaniei, Dulgheru (locul 38 în lume) va urca până pe poziţia a 31-a, devansând-o pe Sorana Cârstea, care era clasată cel mai bine dintre româncele aflate în circuit (locul 35).

Ajutată şi de un metodist

Ascensiunea fulminantă a Alexandrei Dulgheru (care va împlini 21 de ani pe 30 mai) a fost explicată, pentru EVZ, de cei care au grijă de ea la Tenis Club Bucureşti, care-i aparţine fostului jucător Dinu Pescariu.

Aici, Dulgheru beneficiază de consilere din partea unei echipe complete: doi antrenori (Adrian Marcu şi Daniel Dobre), un metodist (Doru Morariu) şi un preparator fizic (Ionuţ Gavrilă).

De când a intrat pe mâna acestora (decembrie 2008), „Piti” a făcut salturi de gigant, devenind acum prima „rachetă” a României.

Calvarul dintr-o zi normală

„Unul din câştigurile Alexandrei este dezvoltarea fizică. Rezistă la meciuri întinse pe durata a trei seturi, adică peste trei ore. Când nu este în turneu, stă zilnic pe teren câte patru-cinci ore. Totul începe cu o pregătire fizică generală de 30-45 de minute. Când are meci, înainte ca acesta să înceapă, se pregăteşte o oră şi jumătate. Alexandra nu pierde în faţa celor mai slab clasate decât ea. N-are mai mult de două astfel de înfrângeri. În plus, le pune probleme marilor jucătoare ale lumii, cum ar fi Clijsters, Stosur, Azarenka. În tenis, după nouă luni, la fete se schimbă viteza de joc, în sensul creşterii acesteia. Dacă nu ţii ritmul, rişti să fii depăşit de jucătoarele mai tinere, care vin tare din urmă”, explică Daniel Dobre.

„Alexandra nu pierde în faţa celor mai slab clasate decât ea. N-are mai mult de două astfel de înfrângeri. În plus, le pune probleme marilor jucătoare.”, DANIEL DOBRE, antrenorul Alexandrei Dulgheru

EFICIENTĂ

Se întreţine singură din premiile câştigate

Intrată în cel de-al doilea an de când joacă în circuitul profesionist (WTA), Alexandra Dulgheru reuşeşte, încă de anul trecut, să se întreţină singură. Din premiile adunate de pe urma victoriilor îşi plăteşte cheltuielile legate de turnee (deplasări, cazare), dar şi antrenorii şi managerul care o ajută. Nu provine dintr-o familie bogată, tatăl său fiind fost pilot la Tarom.

„Alexandra este o fire deschisă, curioasă. Pictează, citeşte, se uită la filme, dar şi dansează, la petrecerile jucătorilor. Nu-i place la shopping. Joacă fotbal, se uită la meciurile din Liga Campionilor şi ţine cu Barcelona, fiindcă e impresionată de lucrurile bine făcute. Îi place să ia exemplu de la băieţii din tenis. Îl admiră pe Federer, dar apreciază şi puterea de luptă a lui Nadal. Se înţelege bine şi cu Hănescu, care a ajutat-o când era la început în circuit şi era speriată. Îi place să joace mult, nu să stea. A avut şase săptămâni la rând de turnee, apoi a făcut pauză o săptămână, iar acum va strânge cinci săptămâni, fiindcă urmează turneul de la Varşovia, unde îşi apără trofeul, şi Roland Garros-ul”, susţine acelaşi Dobre.

Ne puteți urmări și pe Google News