DUELUL Trump – Clinton: TENSIUNE uriașă înaintea primei dezbateri TV. Punctele forte și punctele slabe ale fiecărui candidat

DUELUL Trump – Clinton: TENSIUNE uriașă înaintea primei dezbateri TV. Punctele forte și punctele slabe ale fiecărui candidat

Trump și Clinton se vor întâlni luni noaptea în prima lor confruntare directă pentru Casa Albă, pentru care fiecare dintre candidați s-a pregătit în mod special.

Cine va câștiga? Cine se va clătina? Tensiunea crește înaintea primei dezbateri televizate de luni, între Donald Trump și Hillary Clinton, înfruntare la vârf între doi candidați total opuși ca fel de a fi și care s-au și pregătit în mod foarte diferit.

Confruntarea de luni noaptea Trump – Clinton, găzduită de Universitatea Hofstra, din Hempstead, New York, și transmisă de NBC de la ora locală 21.00 (4.00 AM, ora Bucureștiului), este cu atât mai crucială cu cât ea are loc cu numai șase săptămâni înainte de alegerile pentru Casa Albă din 8 noiembrie, în condițiile în care sondajele dau rezultate strânse: Clinton are un ușor avantaj, însă acesta a scăzut spectaculos în ultimele săptămâni.

În jur de 90 de milioane de americani vor fi prezenți în fața micilor ecrane, potrivit estimărilor, pentru a asista la acest duel în care cel mai mic cuvânt greșit, cel mai mic derapaj pot avea consecințe grele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Democrata Hillary Clinton, 68 de ani, care tocmai a primit sâmbătă susținerea oficială a celui mai important cotidian american, New York Times, s-a pregătit scrupulos pentru dezbatere, suspendându-și campania în ultimele zile. Ea s-a izolat cu consilierii săi la locuința din Chappaqua, la nord de New York, antrenându-se mai ales cu apropiați care joacă rolul lui Trump, cu toate fațetele posibile ale candidatului republican: arțăgos, obraznic, distant, calm...

Profilul psihologic al miliardarului a fost studiat minuțios, scrie La Croix, pentru a descoperi ce l-ar putea face să derapeze. Căci scopul taberei democrate este de a-l face pe Trump să clacheze, pentru a demonstra că nu are temperamentul necesar al unui președinte.

Dacă reacționează agresiv, Trump riscă să piardă masiv din voturile femeilor, deja reticente față de el, și care constituie 53% dintre votanți. Iar orice derapaj va fi reluat la nesfârșit de canalele TV.

Pregătirea dezbaterii „merge bine”, a declarat, de partea sa, voit relaxat, miliardarul de 70 de ani, care a primit vineri sprijinul fostului său inamic din alegerile primare, senatorul conservator Ted Cruz.

Donald Trump și-a rezervat vinerea pentru a se pregăti și urma să continue duminică. Spre deosebire de Clinton, însă, el a participat sâmbătă la mai multre mitinguri electorale.

Se pare că Trump nu a vrut să se antreneze cu o femeie care să joace rolul lui Clinton. Însă a privit înregistrările video ale adversarei din precedentele dezbateri.

Hillary Clinton se află la a doua candidatură la președinție, de aceea are experiența unor astfel de dezbateri. Mai mult, după 40 de ani de serviciu public, cunoaște perfect dosarele, iar 88% dintre americani o găsesc inteligentă. Însă 65% cred că nu este onestă, iar 52% au o opinie negativă despre această femeie cerebrală și rece. Un alt dezavantaj al ei ar putea fi spectrul înfrângerii de acum opt ani, ca și faptul că nu a reușit să se desprindă decisiv în sondaje, așa cum prevedeau majoritatea specialiștilor.

Afacerea e-mail-urilor, îndoielile legate de afacerile tenebroase și foarte lucrative ale Fundației Clinton ca și moartea ambasadorului american de la Benghazi, de care este învinovățită, sunt tot atâtea pietre de moară legate de picioarele lui Hillary. Și nu în ultimul rând, starea sa de sănătate precară.

Donald Trump nu are experiență în dezbaterile prezidențiale, însă lipsa sa de experiență nu l-a împiedicat să spulbere toate pronosticurile, câștigând en fanfare alegerile primare. Totuși, 90 de minute de dezbatere, cu un singur adversar în față vor fi o probă grea pentru Trump.

Miliardarul este perceput și mai negativ decât Clinton, 61% dintre americani având o părere proastă despre el, mai ales din cauza personalității sale, abrupte, fără nuanțe și voit agresivă.

Înaintea dezbaterii lor de luni, cei doi candidați pentru Casa Albă aveau programate întâlniri separate cu premierul israelian Benyamin Netanyahu, la New York, care participă la Adunarea Generală a ONU.