Cazul de dopaj tenismenului italian, Jannik Sinner, a șocat lumea tenisului și a ridicat o serie de semne de întrebare. Liderul mondial din tenis a fost testat pozitiv la clostebol, un steroid anabolizant, la Indian Wells, în primăvară.
Deși venea după suspendarea Simonei Halep, care a creat indignare la nivel mondial, italianul nu a primit aceeași pedeapsă. Patrick Mouratoglou, fostul antrenor al Simonei Halep, a comentat această decizie.
Cazul de dopaj al lui Sinnner
Jannik Sinner (23 de ani, 1 ATP) a fost depistat pozitiv în primăvară cu o cantitate scăzută de clostebol. Este o substanță de pe lista interzisă, care face parte din clasa agenților anabolizanți.
ITIA a considerat că sportivul italian nu a avut intenție, însă nu l-a suspendat, i-a luat doar punctele și banii obținuți la turneu.
Lider mondial, Sinner este antrenat de australianul Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei Halep. El a ajuns până în faza semifinalelor la Indian Wells 2024, acolo unde a fost eliminat de Carlos Alcaraz. La o săptămână după proba pozitivă, Sinner avea să câștige Miami Open, transmite GSP.
Mouratoglou compară cazul de dopaj al lui Sinner cu cel al lui Halep
Patrick Mouratoglou, fostul antrenor al Simonei Halep, a comentat decizia luată de ITIA, total diferită în cazul tenismenului din Italia, testat pozitiv, întocmai ca și Simona Halep. Sportiva română a primit o pedeapsă severă și a trecut printr-un proces care, în final, i-a dat dreptate.
Mouratoglou consideră că e o nedreptate, având în vedere că Halep a primit patru ani de suspendare, după o contaminare cu roxadustat.
Sportiva din România a revenit pe teren după un an și jumătate, având succes l
Patrick Mouratoglou, furios: „Am fost șocat!”
„Cazul subliniază marea lipsă de transparenţă din tenis şi cred că dăunează sportului nostru. Când am auzit marţi despre situaţia lui Jannik Sinner, am fost extrem de şocat.
După ce a avut de suferit Simona Halep, cum a putut să iasă atât de diferit? Nu am de gând să spun că este vinovat de ceva. Evident că nu.
Faptul care trebuie subliniat este că există un dublu standard - că doi jucători aflaţi în aceeaşi situaţie sunt trataţi în mod opus - şi acest lucru este greşit.
Regulile ar trebui să se aplice tuturor. În cazul unui sportiv care a fost testat pozitiv la o rată mai mare decât cea minimă a substanţei, ITIA a decis să facă totul public. Pentru un alt jucător, a păstrat secretul. De ce?
Nu are absolut niciun sens. Cred că modul în care ITIA a gestionat cazul lui Jannik este cel corect pentru că, până când nu i se dovedeşte vinovăţia sau nevinovăţia, nu cred că ar trebui să fie făcut public.
Pentru că, la urma urmei, răul este făcut şi este foarte greu să îţi revii după aceea”, a scris Mouratoglou pe Linkedin, potrivit news.ro.