Drumurile construite cu fonduri europene, cârlig pentru investitori
- Adam Popescu
- 7 mai 2010, 16:17
Transporturile, energia şi asistenţa tehnică sunt domenii în care România înregistrează o rată scăzută a absorbţiei fondurilor europene. Starea proastă a infrastructurii în România este unul dintre motivele care îi ţin departe pe investitorii străini.
Ţara noastră se numără printre statele europene cu cea mai proastă infrastuctură de transport. Accesarea fondurilor europene disponibile pentru acest sector ar putea stimula investiţiile străine şi va genera noi locuri de muncă. În plus, sectoare economice afectate de criză, cum este industria materialelor de construcţii, ar putea fi revigorate, se arată într-un studiu realizat de KPMG România.
„Fondurile europene reprezintă o oportunitate unică de îmbunătăţire a infrastructurii în România şi de încurajare a investiţiilor. Acestea ar putea fi considerate elemente ale unei dezvoltări în spirală. În plus, pe termen scurt, proiectele de infrastructură vor crea locuri de muncă şi vor stimula economia, în special industria materialelor de construcţii, care a fost în mod deosebit lovită de recesiune”, consideră Daniela Nemoianu, şef al departamentului de consultanţă la KPMG România.
Dintre regiunile României, zona de nord-est stă cel mai prost la capitolul infrastructură rutieră. Termen limită
Chiar dacă şi alte noi state membre au probleme în absorbţia fondurilor europene, România ar putea rata oportunitatea creată de programele de dezvoltare comunitare, dacă nu se accelerează procesul de absorbţie, în condiţiile în care termenul limită pentru contractarea finanţărilor este 2013.
„În condiţiile în care numărul contractelor încheiate în domeniul transporturilor reprezintă un procent mediu de doar 16 la sută din bugetul total al fondurilor alocate de Uniunea Europeană (cel mai ridicat procent fiind de 30 la sută şi cel mai scăzut trei la sută), România se confruntă cu probleme serioase şi riscă să piardă aceste oportunităţi”, a precizat Daniela Nemoianu.
Astfel, recomandă specialiştii, Guvernul ar trebui să acorde prioritate maximă utilizării eficiente a fondurilor europene, o sursă de finanţare mai bună decât împrumuturile contractate de pe pieţele financiare interne sau externe.