Drumul cu peisaje de vis din România, modernizat. Priveliștile care-ți taie respirația, dar cu taxă
- Mădălina Sfrijan
- 4 mai 2024, 08:01
Drumul montan care străbate Cheile Sohodolului este un punct de atracție pentru turiști. Recent, porțiunea care străbate o cunoscută rezervație naturală a intrat într-un proces de modernizare. Astfel, cei care vor ajunge în zonă vor putea admira spectacolul naturii, având ocazia să parcurgă tot traseul pe o șosea proaspăt asfaltată.
Drumul montan de la Cheile Sohodolului, modernizat recent
Drumul montan care atrage tot maj mulți turiști se află pe raza localității Runcu. O porțiune din acesta a fost deja asfaltată, însă autoritățile locale continuă să investească în zonă. Astfel, lucrările de modernizare se vor încheia abia la finalul acestui an.
„Se fac lucrări de modernizare pe o lungime de 5,5 kilometri. Lucrările de modernizare se vor încheia la sfârșitul acestui an“, a spus Adi Câmpeanu, primar al comunei Runcu.
Planul administrației locale de a atrage mai mulți turiști
Investiția este realizată de Consiliul Județean Gorj. Odată cu finalizarea lucrărilor, numărul de de turiști va crește spectaculos, spun reprezentanții administrației locale.
„Cu siguranță va crește numărul turiștilor care vor ajunge în localitatea noastră. Anual, pe acest drum intrau aproximativ 5.000 de mașini“, a precizat primarul localității.
Taxă pentru accesul pe drumul montan de la Cheile Sohodolului
După încheierea lucrărilor de modernizare, șoferii vor achita o taxă de 10 lei pentru a avea acces pe drumul montan. Suma este încasată de Obștea Runcu, având în vedere că porțiunea de drumul traversează proprietatea acesteia.
Accesul pe această șosea montană de face prin Drumul Național 67D, care leagă municipiul Târgu Jiu de orașul Baia de Aramă. Rezervația naturală, întinsă pe o suprafață de 350 hectare, a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000. Aceasta este caracterizată de chei săpate în calcare cretacice de către apele pârâului Sohodol, prezentând forme variate de relief.
Totodată, Valea Sohodolului este o importantă rezervație floristică. În această zonă cresc diferite specii de plante, unele dintre acestea fiind rare în flora României.