Condamnată,  în 2010, la închisoare pentru o fraudă de zece milioane de lire sterline, românca Lavinia Olmazu va putea rămâne în Marea Britanie împreună cu fiul ei în vârstă de 12 ani, relatează Daily Mail, în ediţia electronică. Femeia a reuşit să stopeze expulzarea ei şi a fiului său, invocând un articol din legea privind drepturile omului. Ea ar fi trebuit săi fie expulzată din Marea Britanie imediat după eliberarea din închisoare. Sursa citată precizează că Lavinia Olmazu a exploatat o portiţă din Actul privind Drepturile Omului, mai exact articolul 8, reuşind să obţină permisiunea de a rămâne în bătrâna Anglie.
Românca a convins judecătorii că expulzarea lor ar fi o încălcare a dreptului la viaţa de familie, a dreptului fiului său de a trăi şi studia în ţara pe care o cunoaşte. Femeia a argumentat că fiul ei în vârstă de 12 ani a petrecut mare parte din viaţă în Marea Britanie şi, prin urmare, este esenţialmente britanic. Lavinia Olmazu a subliniat că fiul său nici măcar nu vorbeşte fluent limba română.
Cazul ei a generat noi îngrijorări cu privire la modul în care judecătorii interpretează Articolul 8 din acest act, care garantează "dreptul la viaţa de familie", pentru a le permite infractorilor să evite expulzarea, relatează sursa citată. În cazul lui Olmazu, Ministerul de Interne a făcut apel împotriva deciziei care îi permite să rămână în Marea Britanie, dar un judecător a decis că fiul acesteia are dreptul să îşi continue şcoala în această ţară.
Olmazu lucrează în prezent pentru Media Diversity Institute, o organizaţie caritabilă care a primit sute de mii de lire sterline ca sponsorizare din partea Ministerului de Externe şi a Departamentului pentru dezvoltare internaţională.