Se schimbă legea pentru cuplurile divorțate. Consecințe juridice periculoase

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Drepturile copilului vor fi protejate printr-un nou proiect de lege care a trecut de Senat prin adoptarea tacită. Actul normativ este menit să combată un fenomen foarte răspândit în țara noastră. Este vorba despre întrăinarea copilului, sub influența unuia dintre părinți, de celălalt. Acest lucru se întâmplă, de regulă în cazul unui divorț.

Drepturile copilului vor fi potejate printr-o nouă lege care a fost adoptată tacit la Senat. Actul normativ va intra în dezbaterea la Camera Deputaților care va da votul final. Este vorba despre reglementarea legată de înstrăinarea părintească. Un fenomen foarte întâlnit în țara noastră, în special în cazul cuplurilor aflate în divorț.

Mai exact este vorba despre împiedicarea sau distrugerea, fără motiv, de către unul dintre părinți, a relației pe care copilul o are cu celălalt. Astfel de acțiuni vor fi considerate o formă de violență psihologică exercitată asupra minorului. Conform proiectului de lege va avea consecințe juridice asupra celui care îl inițiază.

Existența unei forme de înstrăinare părintească va avea consecințe. În funcție de aceste constatări se va stabili exercitarea exclusivă a autorității părintești sau stabilirea domiciliului unui copil la locuința unuia dintre părinți.

Sursa foto: Dreamstime

Drepturile copilului prorejate mai bine

Drepturile copilului vor fi protejate ai bine prin proiectul de lege care va ajunge a votul decisiv al deputaților. Dacă va fi votat și va intra în vigoare, actul normativ va modifica Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Astfel, prin adoptarea sa, se urmărește reducerea, ca amploare, a fenomenului de înstrăinare părintească.

Este vorba despre o formă de violență psihologică. Apare când unul dintre părinți, intenționat, generează sau folosește o situație în care copilul ajunge să manifeste reținere sau ostilitate față de celălalt părinte. Noua lege va proteja mai bine drepturile copilului în astfel de situații.

Acest tip de reținere reprezintă o înfrânare a sentimentelor naturale de afecțiune pe care copilul le simte față de părintele înstrăinat. Astfel, minorul refuză să petreacă mai mult timp cu acest părinte, să comunice cu el. De asemenea, apar și sentimente de dispreț și ostilitate față de părintele înstrăinat.

Prin lege, înstrăinarea părintească va putea fi constatată doar de o instanță de judecată. Magistrații o vor lua în considerare în interesul superior al copilului, conform proiectului de lege citat de avocatnet.ro.