Dreptul la imigrație liberă, nevotat, nesemnat, aprobat cu strigături

Dreptul la imigrație liberă, nevotat, nesemnat, aprobat cu strigături

Membrii ONU au adoptat ieri Pactul Global pentru Migrație, care instituie practic la nivel internațional „dreptul la imigrație”. Zeci de state au absentat de la ceremonia din Maroc. România, nu.

Documentul, care a fost agreat în principiu în iulie, de toate cele 193 de membre ONU, cu excepția Statelor Unite, doar 164 l-au semnat formal cu ocazia unei reuniuni festive organizate la Marrakech, în Maroc.

În realitate, termenul „semnat” este eronat, dat fiind că Pactul, care urmărește să întărească cooperarea in ternațională pentru a asigura o „migrație sigură, ordonată și regulată”, nu a fost nici semnat, nici măcar votat, ci a fost aprobat prin urale de participanți. Votul final urmează să fie dat în Adunarea Generală ONU din 19 decembrie.

Statele Unite s-au retras din acest proiect încă din stadiul elaborării sale, în decembrie 2017, Pactul fiind apreciat drept contrar politicii anti-imigrație a președintelui Trump. Întrun comunicat al misiunii diplomatice americane la ONU, se arată: „Deciziile privind securitatea frontierelor, privind cine poate fi admis să locuiască legal sau să obțină cetățenia figureaz ă printre cele mai importante decizii suverane pe care o țară le poate lua.”

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest moment, la nivel mondial există 21,3 milioane de refugiați care, în virtutea Pactului pentru Migrație, pot emite pretenții de a se stabili unde doresc și de a primi condiții egale cu populația locală.

După Statele Unite, alte țări au început să se retragă rând pe rând, considerând Pactul o amenințare la adresa suveranității lor naționale.

Printre acestea, Australia, Austria, Cehia, Republica Dominicană, Letonia, Slovacia, Polonia, Ungaria. Ultima țară care și-a anunțat retragerea este Chile, care a făcut anunțul duminică.

 

Criză de guvern în Belgia

Un grup de alte state, printre care Bulgaria, Elveția, Estonia, Israel, Italia, Slovacia, Slovenia încă mai poartă dezbateri interne în legătură cu ieșirea din acord, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, după ce documentul a fost adoptat. El nu a putut răspunde dacă restul de state care au absentat la ceremonia din Maroc s-ar putear retrage.

Pactul pentru Migrație l-a lăsat pe premierul belgian Charles Michel să guverneze în minoritate, după retragerea din coaliție a miniștrilor naționaliști flamanzi, care se opun documentului ONU.

 

Merkel și Macron mor cu imigrația în brațe

Angela Merkel și Emmanuel Macron au fost – nici o surpriză! – printre cei mai frenetici susținători ai aprobării documentului. „Merită să lupți pentru acest pact”, a declarat cancelara, care a fost nevoită să-și anunțe retragerea din viața politică în 2021 din cauza crizei produse în Germania de cei peste un milion și jumătate de imigranți care au intrat în țară după 2015. Ea nu a ratat ocazia de a lansa o săgeată otrăvită către Donald Trump cu a sa „America First”, afirmând că multilateralismul este calea pentru „a face lumea un loc mai bun”. Emmanuel Macron, un alt militant pentru migrație neîngrădită, a fost nevoit să renunțe la deplasarea în Maroc, din cauza crizei interne. El se confruntă cu mișcarea de protest a „vestelor galbene”, printre revendicările cărora se numără stoparea imigrației și ieșirea din Pactul ONU.