"Dreptaciul" Antonescu loveşte cu stânga în Boc

"Dreptaciul" Antonescu loveşte cu stânga în Boc

Şeful PNL e de acord cu sindicatele, spunând că nu vrea "să înghită" Codul Muncii cum doreşte Boc. Vosganian: când ameninţi cu disponibilizări, nu vii cu o lege care vulnerabilizează salariatul.

Cu Emil Boc plasat în rolul de sperietoare pentru angajaţi, liderii opoziţiei încearcă să profite electoral din angajarea răspunderii guvernului pe noul Cod al Muncii. Moţiunea de cenzură pe care o vor depune în urma asumării reprezintă însă şi primul test politic al Uniunii Social Liberale, pusă în situaţia de a dovedi că PNL şi PSD îşi pot "asorta" viziunile doctrinare.

Primii dispuşi la concesii par să fie liberalii, care punctează la imagine chiar în tabăra PSD-iştilor, cu ajutorul sindicatelor.

"Noi nu avem cum să fim de acord cu asumarea răspunderii pe noul Cod şi să nu atacăm cu o moţiune de cenzură, fiind absolut de acord toate marile centrale sindicale şi aproape toate confederaţiile patronale că nu se poate accepta o lege de asemenea importanţă, băgată pe gât atunci când vrea şi cum vrea domnul Emil Boc", a dat tonul liderul PNL Crin Antonescu.

Vosganian: "Asumarea este o aroganţă inutilă"

Intuind avantajul electoral pe care îl poate aduce un parteneriat cu sindicaliştii, liberalii aduc ca argumente pentru depunerea moţiunii de cenzură faptul că proiectul guvernului favorizaează angajatorul.

"Noi nu putem fi de acord cu prevederile care duc la concedieri colective", a susţinut vicepreşedintele PNL Victor Paul Dobre.

"Un Cod al Muncii, într-o perioadă în care piaţa este tensionată, cu şomaj ridicat, cu o migraţie masivă de forţă de muncă în străinătate, trebuie să aibă în vedere protecţia locurilor de muncă. În condiţiile în care guvernul ameninţă cu disponibilizări este eronat să vii în parlament cu un Cod al Muncii care vulnerabilizează salariatul. În perioade de criză, cu un guvern instabil, ameninţat cu schimbarea, asumarea este o aroganţă inutilă", a comentat la rândul său vicele PNL Varujan Vosganian.

Moţiunea de cenzură, test pentru USL

Pe de altă parte, susţine Vosganian, moţiunea de cenzură va fi un test politic şi pentru USL.

"Textul moţiunii de cenzură şi modul în care PNL şi PSD, fiecare cu viziunea sa, vor conveni asupra unui pachet minimal este primul examen de maturitate al USL", a comentat, pentru EVZ, Vosganian.

Când vine vorba de argumentele pentru care PNL nu agreează noul Cod al Muncii, şi Crin Antonescu, face referire tot la "consensul" între liberali şi PSD, dar şi al USL cu sindicatele şi patronatele.

"S-a pus problema că, în fond, şi PNL şi PSD au o problemă în a găsi un teren de înţelegere într-o chestiune care e prin excelenţă una care ţine şi de doctrine, deci cum un partid de stânga şi unul de dreapta se vor putea întâlni şi vor putea consensualiza câteva formule. Acolo unde sindicatele şi patronatele, adică cei direct interesaţi de această lege, au putut găsi o formulă consensuală, fără îndoială că şi cele două partide politice - PNL şi PSD, dar şi PC - vor putea găsi acest consens", a spus Antonescu.

Ne puteți urmări și pe Google News