Extrema dreaptă obține ministere importante în guvernul austriac

Extrema dreaptă obține ministere importante în guvernul austriac

Coaliția de guvernământ din Austria a încercat, în ultimele zile, să dea asigurări partenerilor din UE că țara va rămâne ferm „pro-europeană”, în contextul îngrijorărilor referitoare la influența populistă din Europa.

Anti-imigrație

După două luni de negocieri pentru formarea unei coaliții de guvernare, în urma alegerilor din octombrie, Partidul Popular Austriac (ÖVP) și Partidul Libertății (FPÖ, de extrema-dreaptă, au căzut de acord să formeze executivul.

Președintele țării a investit în funcție noul guvern, ieri, ceea ce înseamnă că Austria este singurul stat occidental care are la putere o formațiune populistă, anti-imigrație, a comentat presa internațională.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem două partide care formează o coaliție și care vor să susțină activ reformarea Europei”, a spus Sebastian Kurz, liderul ÖVP și viitorul cancelar.

Dar exact asta îngrijorează liderii din anumite capitale europene, explică publicația Politico. „Nu este niciodată o veste bună când extrema dreaptă ajunge într-un guvern”, a declarat secretarul de stat italian pentru Afaceri Europene Sandro Gozi.

Precedentul 2000

Roma este supărată pentru că Partidul Libertății vrea să impună controale la graniță, în Pasul Brenner, coridorul-cheie al comerțului european, care face legătura între nord și sud. Măsura vizează stoparea migrației ilegale.

Partidul Libertății a obținut un scor de 26%, apropiat de recordul său, și a primit trei ministere cu mare greutate (Interne, Apărare, Externe) în guvernul pe care îl va forma cu conservatorii. ÖVP, a cărui participare la guvernare, în anul 2000, a condus la critici dure și sancțiuni din partea partenerilor din UE, a avut poziții anti-europene ani de zile și este aliat al formațiunii conduse de Marine Le Pen în Franța, Frontul Național.

Politicienii europeni se declară îngrijorați că Viena va coti spre dreapta pe probleme actuale, arzătoare, precum migrația și viitorul UE, fiind mai apropiată de naționaliști din Polonia sau Ungaria, decât de statele occidentale.

În weekend, liderul FPÖ, HeinzChristian Strache, care a sugerat recent că Austria ar trebui să se alăture Grupului de la Vișegrad, a adoptat un ton mai împăciuitor. „Suntem alături de UE, suntem alături de proiectul de pace al Europei, suntem ală- turi de Kurz”, a spus el, adăugând că există, totuși, opinii diferite pe anumite subiecte și acestea vor fi exprimate, pentru că „așa este jocul democratic”