Dreapta extremei drepte, în bărbia lui Merkel. Urmașa Angelei nu merge mai departe

Germania s-a scufundat, luni, și mai adânc în criza politică declanșată de extrema dreaptă. De extrema stângă nu se îngrijorează nimeni, e frecventabilă

Annegret Kramp-Karrenbauer, președinta Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a anunțat oficial, luni că nu va candida la postul de cancelar în cadrul alegerilor federale prevăzute în toamna anului viitor, în Germania.

Ea a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că va rămâne în fruntea CDU până la desemnarea unui succesor și că va rămâne la conducerea ministerului Apărării până la sfârșitul mandatului, scrie AFP.

Aceste precizări confirmă informații dezvăluite anterior de Reuters.

Potrivit unei surse din cadrul formațiunii conservatoare, cea supranumită „AKK” i-a informat luni pe liderii CDU că va organiza desemnarea succesorului ei, atât la președinția partidului cât și pentru candidatura la cancelaria țării, în cursul verii.

Unul din apropiații cancelarului, ministrul Economiei, Peter Altmaier, a vorbit despre o „situație extrem de gravă” pentru Uniunea Creștin-Democrată (CDU).

„Viitorul nostru este în joc”, a spus el, în timp ce președintele partidului social-democrat, membru al coaliției aflată la guvernare, Norbert Walter-Borjans, a vorbit despre o „situație extrem de preocupantă”.

Considerată urmașa Angelei Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, (57 de ani) s-a străduit fără succes să-și afirme autoritatea asupra partidului. Anul trecut, Kramp-Karrenbauer a cerut clarificări în timpul unui congres al CDU, propunând cadrelor partidului să-i susțină proiectele sau să „termine discuțiile aici și acum”.

Ultimul semn al acestei contestații latente a venit săptămâna trecută din Turingia, unde liderii locali ai CDU au încheiat, contra avizului ei, o alianță cu naționaliștii Alternativei pentru Germania pentru alegerea guvernatorului regiunii.

Aici, oficialii locali ai CDU au rupt un tabu politic în Germania postbelică: refuzul oricărei cooperări cu dreapta radicală din partea altor partide tradiționale.

Or, în Turingia, membri CDU și ai FDP (liber-democrați) s-au arătat dispuși să accepte posibilitatea ca unul dintre candidații lor să fie ales cu voturi din partea AfD, un „pact faustian”, critică Der Spiegel.

Slăbită, Annegret Kramp-Karrenbauer, a anunțat că nu va merge mai departe. Ea a recunoscut eșecul strategiei inițiată de Angela Merkel, la sfârșitul lui 2018, constând a rămâne la șefia guvernului renunțând însă la șefia partidului. „Separerea aceasta a slăbit CDU”, a afirmat Kramp-Karrenbauer.

Annegret Kramp-Karrenbauer și-a justificat în principal retragerea din cauza „tentației” unei părți din partidului său de a coopera cu mișcarea anti-migrație și anti-elite Alternativă pentru Germania.

„O parte din CDU are o relație neclară cu AfD", a declarat ministrul Apărării.

CDU este fragmentat între adversarii și partizanii unei cooperări cu extrema dreaptă, în special pe teritoriul fostei RDG, unde AfD este foarte puternică și complică formarea majorităților. Turingia ar putea fi, astfel, neguvernabilă timp de mai multe luni.

Plecarea anunțată a lui Annegret Kramp-Karrenbauer constituie o înfrângere majoră pentru Angela Merkel care a plasat-o cu mari speranțe pe orbita politicii.

„Este posibil ca sfârșitul politic al cancelarului să se apropie”, titra luni Süddeutsche Zeitung, în condițiile în care ultimul mandat al lui Merkel a fost slăbit de crize nesfârșite, într-un context de recompunere accelerată a peisajului politic sub presiunea extremei drepte în plină creștere.

„Chestiunea de a ști cât timp va rămâne încă în funcție va depinde de cine va fi numit la președinția CDU și candidat la cancelarie”, estimează Süddeutsche Zeitung.

Plecarea anunțată a „AKK” lasă teren liber în CDU unui inamic jurat al lui Merkel: Friedrich Merz. Cel care a ratat la mustață alegerile pentru președinția CDU, anul trecut.

Criza din Turingia nu a afectat în mod direct stabilitatea guvernului de la Berlin (format din conservatori și social-democrați), consideră Michaela Küfner, redactor politic la Deutsche Welle. „Dar ea arată, din nou, că în spatele culiselor există o luptă pentru conducere. Un jucător cheie în această luptă (pentru șefia CDU și candidatura la funcția de cancelar din partea conservatorilor) este Friedrich Merz, care s-a retras săptămâna trecută din funcția pe care o deținea la Black Rock, cea mai mare companie de investiții din lume, pentru a arăta că e disponibil la nivel politic", conchide Küfner.