Dreapta americană în falca Huawei. Trump1 - Beijing 0. Efect de domino în Europa?

Decidând, marți, să nu mai asocieze gigantul chinez Huawei cu desfășurarea rețelei lor 5G, britanicii tocmai au acordat un avantaj președintelui american, Donald Trump, în conflictul comercial dintre Statele Unite și China.

Unde se prevedea o lună de miere între Marea Britanie și gigantul telecom chinez Huawei, Londra a făcut marele anunț, care a ulcerat regimul de la Beijing: nu mai vrea Huawei.

Marea Britanie a anunțat, marți,  că nu va folosi echipamentul gigantului electronic din China pentru viitoarea sa rețea 5G. Mai exact, că nu va mai comanda de la Huawei și le va cere operatorilor de telecomunicații britanici care au cumpărat deja echipamente de la grupul chinez să scape de el înainte de 2027.

Ceea ce s-a dovedit că socoteala de acasă a Partidului Comunist Chinez nu s-a potrivit cu cea dintr-un târg în care se află doi aliați istorici: SUA și Marea Britanie.

„Aceasta este, evident, o schimbare  majoră în comparație cu decizia luată în ianuarie de Londra  pentru a permite Huawei să aibă acces restricționat la rețeaua britanică 5G”, comentează Mary-Françoise Renard, directorul Institutului de Cercetare pentru Economie Chineză (Idrec ), contactată de France 24.

Sfârșitul unei idile de 20 de ani

O decizie care a enervat de bună seamă  Beijingul. Liu Xiaoming, ambasadorul chinez la Londra, a reacționat puternic la anunțul Londrei, calificând decizia guvernului britanic drept „rea și dezamăgitoare”. Autoritățile chineze au avertizat Marea Britanie că trebuie să s eaștepte la  „consecințe” dacă ar decide să considere China ca un „partener ostil”.

Lovitura încasată de Huawei este, de fapt, cu atât mai mare cu cât „de multă vreme, s-a spus că Regatul Unit ar putea deveni capul de pod pentru gigantul chinez în Europa”, subliniază Mary-Françoise Renard.

Mai ales că grupul chinez cultivă relații bune cu autoritățile britanice de aproape douăzeci de ani.

A investit foarte mult în Regatul Unit, construind în special unul dintre principalele sale centre de cercetare și dezvoltare în afara Chinei, la Cambridge.

Lucrare pe termen lung care ar trebui să permită Beijingului să facă din Marea Britanie, „vitrina cunoașterii tehnologice chineze”, a explicat, în 2019, 24 Jean-François Dufour, directorul firmei de consultanță DCA Chine Analyze.

Autoritățile chineze au sperat că, dacă o mare putere precum Regatul Unit - și, în plus, unul dintre principalii aliați ai Washingtonului - ar putea avea încredere în Huawei și în „made in China” în general, ar reduce neîncrederea celorlalte natiuni cu privire la năravurile regimului de la Beijing.

1-0 pentru pentru Trump

Eforturi și speranțe care tocmai au fost aproape șterse de premierul britanic Boris Johnson.

Această schimbare strategică reflectă, în parte, deteriorarea recentă a relațiilor sino-britanice. Criza din Hong Kong este un impediment. Regatul Unit a fost printre primele țări care a condamnat cu vehemență preluarea politică de către Beijing a teritoriului semi-autonom și fostă colonie britanică.

Ca răspuns la introducerea unei legi controversate de securitate națională în Hong Kong, prim-ministrul britanic a anunțat, la începutul lunii iunie, că va avea în vedere emiterea de „milioane de pașapoarte” rezidenților din Hong Kong care doresc să părăsească orașul.

Însă, mai mult decât o voință de a pedepsi Beijingul, prin Huawei, pentru manevrele sale autoritare din Hong Kong, Londra ar fi acționat ,înainte de toate, de „frica” Washington-ului, estimează directoarea Idrec, Mary-Françoise Renard.

Președintele american Donald Trump, care a făcut din Huawei inamicul său public numărul unu, a intensificat sancțiunile împotriva celor care colaborează cu o companie percepută în Statele Unite ca o „amenințare la adresa securității naționale”.

Din luna mai a acestui an, toate companiile care folosesc tehnologia americană „pentru a proiecta sau produce cipuri pentru Huawei” pot fi sancționate de Statele Unite.

Aceasta este o problemă majoră pentru gigantul chinez: pentru a-și dezvolte echipamentele 5G, Huawei apelează în mod tradițional la know-how-ul companiilor americane specializate în automatizarea proceselor de fabricație de cipuri.

Huawei ar putea încerca să găsească alternative, dar nimic nu garantează același nivel de calitate.

Guvernul britanic a invocat, pentru a-și justifica schimbarea de atitudine, tocmai acest lucru.

Sancțiunile „au făcut cu adevărat diferența, pentru că acum forțează Huawei să producă totul în China, ceea ce face ca procesul să fie și mai opac”, a declarat Robert Hannigan, fostul director britanic de informații electronice, intervievat de BBC.

Riscul de contagiune

Cu alte cuvinte, înfrângerea Huawei este o victorie importantă pentru strategia de sancționare a lui Donald Trump.

Președintele american pare să fi găsit în cele din urmă slăbiciunea în armura gigantului chinez.

Trump s-a grăbit, marți, să aplaude decizia Londrei, care este, în ochii lui, dovada că reușește „să convingă tot mai multe țări de amenințarea care o reprezintă” consorțiul chinez.

China ar putea într-adevăr să se teamă de o contagiune în Europa cu privire la decizia britanică.

„Este cert că, dacă țara cu care Beijingul a avut cele mai bune relații spune „nu”, există riscul ca aceasta să împingă alte state europene să urmeze acest exemplu”, estimează Mary-Françoise Renard.

Și soarta Huawei atârnă de un fir în multe țări. În Germania, de exemplu, cancelarul Angela Merkel a rezistat încă, la începutul anului, presiunii partidului ei, CDU, care vrea să scoată grupul chinez din rețeaua națională 5G.

În Franța, Parisul nu dorește să interzică complet Huawei să participe la dezvoltarea 5G, dar guvernul sprijină operatorii care preferă să se descurce fără el.

De aici reacția ulcerată a Chinei. Beijingul nu-și poate permite să dea impresia că renunțarea la nava sa amiral telecom nu va antrena consecințe.

„Modul în care tratați Huawei va fi urmărit îndeaproape de alte grupuri chineze”, a declarat ambasadorul chinez la Londra, Liu Xiaoming.

O modalitate de a sugera că anumite investiții - cum ar fi participarea China General Nuclear Power Corporation (CGN) la centrala nucleară de la Hinckley Point - ar putea fi pusă la îndoială.

Dar marja de manevră a Chinei este îngustă, spune Mary-Françoise Renard.

Beijingul este deja angajat într-un război comercial scump cu Washingtonul.

Orice măsuri de represalii împotriva Londrei ar putea provoca o reacție europeană.

Întrebarea este dacă, în ochii Chinei, sprijinul acordat Huawei justifică deschiderea unui nou front în Europa.