Drapelul Federației Ruse, dispărut de pe Centrul rus de știință și cultură din Chișinău

Drapelul Federației Ruse, dispărut de pe Centrul rus de știință și cultură din Chișinău Sursa: Carsten Medom Madsen | Dreamstime.com

Drapelul de stat al Federației Ruse a dispărut de pe clădirea de pe strada Alexei Mateevici din Chișinău, unde își are sediul Centrul rus de știință și cultură din Chișinău. Anunțul a fost făcută de Ambasada Rusiei la Chișinău.

Instituția a distribuit un comunicat de presă în care susține că drapelul a fost furat și solicită intervenția organelor de drept. „Care a fost scopul acestei acțiuni - va fi stabilit de către organele de drept. Ambasada speră că autoritățile din Republica Moldova vor lua măsuri pentru a investiga cazul și pentru a stabili și pedepsi vinovatul”, se arată în comunicatul Ambasadei Federației Ruse.

Ilegalitatea, potrivit ambasadei, a avut loc vinerea trecută.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat incidentul, iar mai mulți internauți au scris pe rețelele de socializare că drapelul ar fi fost scos intenționat de angajații Centrului pentru a provoca indignarea vorbitorilor de limbă rusă, în scopul destabilizării situației.

Amintim că, în noaptea de 24 februarie 2023, o persoană necunoscută a aruncat cu vopsea roșie peste Centrul rus de știință și cultură din capitală. Și atunci, reprezentanții Centrului și-au exprimat speranța că „provocatorul” va fi pedepsit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bazele Centrului rus de știință și cultură în Republica Moldova au fost puse în septembrie 2002, în timpul guvernării Partidului Comuniștilor. În februarie 2009, cu puțin timp înainte de protestele anti-comuniste, a avut loc marea deschidere a Centrului Rus de Știință și Cultură din orașul Chișinău, iar din mai 2012 centrul este amplasat într-o clădire nouă, utilată modern, luată în locațiune de la o fostă șefă de direcție de la Primăria municipiului Chișinău.

Oficial, activitatea principală a centrului este interacțiunea cu compatrioții din Rusia, consolidarea poziției limbii ruse, popularizarea culturii ruse în

Moldova, colaborarea cu organizațiile neguvernamentale și mișcările de tineret ale țării. Centrul mai susține că activitatea sa se concentrează și pe dezvoltarea legăturilor culturale, educaționale, științifice, tehnice și informaționale între Federația Rusă și Republica Moldova, acordarea de consiliere compatrioților și respectarea lor civilă, politică, economică, socială, drepturile culturale și de altă natură și interesele legitime în țara de reședință, păstrarea și dezvoltarea relațiilor cu patria istorică.

Presa de la Chișinău a scris că Centrul rus de știință și cultură s-a transformat într-un centru de propagandă a Kremlinului.