Klaus Iohannis, despre motivul pentru care România nu poate interveni în cazul unui conflict în Republica Moldova

Klaus Iohannis, despre motivul pentru care România nu poate interveni în cazul unui conflict în Republica MoldovaSursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

Klaus Iohannis a participat la summitul Comunității Politice Europene, a doua reuniune a acestui format al șefilor de stat și de guvern din statele europene democratice. Președintele a explicat, totodată, că România nu poate apăra militar Republica Moldova.

Sunt prezenți 47 de șefi de stat și guvern din Europa și lideri ai UE în Republica Moldova, la Bulboaca, la câțiva zeci de kilometri de Ucraina pentru a transmite un mesaj de susținere a celor două țări aflate în vizorul Rusiei. Din păcate, Republica Moldova e singură în cazul în care ar exista un conflict militar în ţara vecină.

De ce România nu o poate apăra militar Republica Moldova

Întrebat dacă poate România să asigure o umbrelă de securitate pentru Republica Moldova în cazul unei escaladări a războiului din Ucraina, preşedinteşe Klaus Iohannis a declarat:

„Acum aș fi tentat să vă întreb ce înseamnă o umbrelă de securitate, fiindcă România este în NATO și Moldova este un stat neutru, deci pur militar nu văd modalități prin care să intervenim în cadrul unui conflict, dar putem să intervenim pentru perfecționarea personalului din Moldova pentru a-i instrui, pentru a-i ajuta cu dotarea, cum am și făcut-o, cu cazarmament, ș.a.m.d.. Deci sunt foarte multe modalități prin care putem și chiar intervenim pentru a ajuta Moldova”, a spus președintele României.

Klaus Iohannis a vorbit şi despre sprijinul României pentru Republica Moldova

Klaus Iohannis, prezent la summitul Comunităţii Politice Europene de la Chişinău, a reiterat sprijinul României pentru Republica Moldova.

„Eu îmi doresc ca negocierile să înceapă în decurs de un an. În acest sens, ajutăm Republica Moldova, dar nu depinde de noi, e vorba de cum sunt văzute progresele la Bruxelles. Știm din experiența noastră că e un proces greu și care durează mult. Eu sper ca administrația din Republica Moldova să facă progrese.

Un prim semnal a fost cel privind importanța Republicii Moldova pentru întregul continent european și privind sprijinul pe care acest stat îl primește pentru asigurarea securității și stabilității sale, precum și pentru aderarea la Uniunea Europeană. Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor cărora trebuie să le facă față. România este alături, așa cum am arătat, prin fapte concrete și, așa cum s-a arătat aici, practic, în unanimitate, și celelalte state europene îi sunt alături”, a mai subliniat Klaus Iohannis.

Preşedintele României, despre șansele Republicii Moldova de a demara negocierile de aderare

Cu privire la șansele Republicii Moldova de a demara negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an, preşedintele României a spus: „Eu îmi amintesc cum a fost procedura când România a solicitat să devină stat membru şi ce complicate au fost negocierile. Nu trebuie să ne facem iluzii. Aceste negocieri de aderare sunt foarte complexe. Din punct de vedere administrativ, câteodată ai impresia că nu se mai termină, dar ele sunt necesare pentru a avea garanția că toată lumea se află pe aceeași treaptă.

Eu am spus-o și în deschidere, eu îmi doresc tare mult ca negocierile de aderare să înceapă în decurs de un an și pentru asta și ajutăm administrația din Republica Moldova pentru a se pregăti pentru aceste negocieri. Sigur, depinde în relativ mică măsură de România, depinde de progresul făcut de administrația din Moldova și de felul cum la Bruxelles sunt văzuți pașii care s-au făcut, dar eu sunt optimist. Când se termină procesul de aderare, asta este foarte greu de evaluat. Știm însă din experiența noastră că durează ani de zile”, a concluzionat Klaus Iohannis, potrivit RADOR.