Armata Statelor Unite se retrage din Afganistan și se așteaptă să o facă până pe 11 septembrie, la cea de-a 20-a aniversarea a atacurilor din 11 septembrie, care au dus la războiul din Afganistan.
Vor lăsa în urmă mii de afgani care au lucrat pentru armata Statelor Unite, dintre care mulți sunt acum ascunși pentru că se tem de represaliile talibanilor care consideră că sunt în colaborare cu inamicul.
Vieți spulberate
Ameen, traducător pentru Statele Unite, povestește cum, la mijlocul anilor 2004, a început colaborarea sa cu Statele Unite. Până la finalul acelui an, liderul talibanilor, Mullah Omar, anunțase o revoltă armată împotriva americanilor, pentru a recâștiga suveranitatea Afganistanului.
Împotriva traducătorilor s-a dezlănțuit teroarea, mulți dintre aceștia fiind uciși de talibani, iar fotografiile corpurilor lor au fost distribuite pe rețelele de socializare și pe site-uri web ale talibanilor. O organizație nonguvernamentală a estimat că din 2014, peste 300 de interpreți și membrii ai familiilor lor au fost uciși din cauza asocierii lor cu Statele Unite.
Săptămâna trecută, talibanii au emis o declarație în care spuneau că cei care au lucrat anterior pentru forțe străine în Afganistan nu vor avea probleme dacă aceștia arată vinovăție privind acțiunile lor.
Din acest motiv, încă din 2006, guvernul Statelor Unite a introdus vize speciale pentru imigranți pentru a permite afganilor și irakienilor care lucraseră ca traducători, să se stabilească în Statele Unite. Ulterior, acest procedeu a fost extins pentru a-i include pe toți cei care au furnizat servicii armatei Statelor Unite în Afganistan și Irak.
Protejarea aliatului
În iunie 2020, 18.471 de afgani primiseră viză pentru Statele Unite și emigraseră împreună cu familiile lor. Un raport publicat în aprilie anul acesta a arătat că acest sistem este extrem de ineficient, deoarece cererile au o durată de aproape doi ani. Unii afgani au fost uciși de talibani în așteptarea obținerii vizelor. Alții nu s-au încadrat pentru îndeplinirea criteriilor de eligibilitate.
Guvernul Statelor Unite a promis să facă tot posibilul pentru a aduce toți afganii în SUA, care au ajutat armata în Afganistan. Generalul Mark Milley a declarat: „Există planuri care se dezvoltă foarte, foarte rapid aici, nu doar pentru traducători, ci și pentru alte persoane care au lucrat cu Statele Unite. Avem un angajament moral față de cei care ne-au ajutat ”.
Lista morții
Conform traducătorilor, există o listă a persoanelor care au eșuat în protocolul american de securitate, timp în care erau angajați de armata Statelor Unite în Afganistan. Niciuna dintre aceștia nu li s-a spus de ce a eșuat protocolul.
Într-un anumit caz, pe contractul acestuia ar fi scris că a servit forțele armate americane „cu distincție”, însă același contractant care l-a angajat, și-a reziliat contractul în 2012, făcându-l „neeligibil pentru securitate”, o decizie care îl plasează sub suspiciune.
Alt caz este al lui Omid Mahmoodi, care după ce a servit ca traducător pentru armata Statelor Unite, „am aprobat autorizația de securitate la fiecare șase luni în cei trei ani de angajare, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici măcar o dată. ”
Acesta nu înțelege de ce nu a putut avea acel control de securitate, însă a constatat că demiterea sa a avut loc în același timp în care forțele de securitate americane pentru care lucrase, începuseră să se reducă. Nu există vreo dovadă că SUA a reziliat în mod deliberat contractele.
Din păcate pentru aceștia, talibanii au o listă proprie a celor care au asistat guvernul american, care enumeră persoanele considerate ținte și care ar putea fi supuse represaliilor, conform AlJazeera.