Drama producătorilor tradiționali: Brânza fără lapte se vinde mai bine decât cașul fără conservanți

Drama producătorilor tradiționali: Brânza fără lapte se vinde mai bine decât cașul fără conservanți

Chiar dacă marfa lor este preparată după rețetele bunicilor, producătorii tradiționali abia răzbesc de la o lună la alta.

Produsele tradiționale trebuie preparate după anumite rețete, fără chimicale care să le prelungească termenul de valabilitate. Din această cauză, marfa producătorilor tradiționali nu-și găsește decât foarte greu locul în supermarketuri.

„Am dus mostre într-un supermarket, dar nu au vrut să ne preia produsele tradiționale deoarece acestea au termen de valabitate mult mai scurt decât cele obișnuite și trebuie păstrate în anumite condiții de temperatură și umezeală, pentru a-și păstra calitățile”, spune Rodica Ferchiu, producător tradițional din comuna Asău, județul Bacău.

În unitatea proprie, Rodica Ferchiu prepară zacuscă, încheagă brânza, așa cum au învățat-o părinții, dar vânzarea acestor produse nu îi asigură veniturile necesare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu merg vânzările, pentru că oamenii nu au bani. Nu vrem să ne dea statul nimic, doar să ne ajute să ne promovăm. Știu oameni care nu au atestat de producător tradițional și folosesc conservanți și au vânzări mari, pentru că marfa lor rezistă timp îndelungat pe rafturi. Noi nu le putem face concurență”, arată aceasta.

Nici dulcețurile pregătite cu migală de gospodinele din Moldova nu mai au mușterii. Comercianții le-ar prelua, dar impun prețuri care nu acoperă nici măcar cheltuielile cu borcanele și etichetele. Nici cei din industria hotelieră nu sunt mai deschiși.

„Am încercat să pătrundem într-un lanț de hoteluri, dar ne-au cerut, ca mai toți, să livrăm marfa în butoi, ei să o ambaleze în străinătate în borcănașe mici, cu sigla lor. Nu am acceptat, pentru că știm ce vindem și vrem să comercializăm produsele cu sigla noastră. De aceea, nici nu putem accepta prețul oferit de majoritatea intermediarilor. Numai pentru borcan și etichetă plătim cam 4 lei, iar noi vindem compotul cu 7 lei borcanul la târguri”, spune Doinea Herea, producător tradițional din Iași.

Numeroși producători tradiționali din Moldova s-au reunit în acest sfârșit de săptămână la târgul organizat în curtea Ministerului Agriculturii, care are sediul la Universitate. Un kilogram de costiță costă circa 30 de lei, iar unul de mușchiuleț file 50 de lei. Pentru un borcan de dulceață de cireșe amare, producătorii cer aproximativ 20 de lei, acesta fiind cel mai scump produs de pe tarabă. Un kilogram de urdă se vinde cu 10 lei, iar unul de cașcaval cu 28 de lei.

La târgul care se va încheia diseară sunt prezenți producători din Galați, Vrancea, Bacău, Iași, Suceava, Botoșani, Neamț, Vaslui. Pe lângă cei din zona Moldovei, vor mai fi prezenți și producători din județele Argeș, Brașov, Bihor, Buzău, Sibiu, Dolj, Ilfov, Prahova, Dâmbovița. Intrarea este liberă.