„Industria avicolă nu şi-a revenit după scandalul de anul trecut, iar din punct de vedere financiar este în suferinţă. Ne confruntăm la ora actuală cu multe insolvenţe, cu probleme legate de evaziune fiscală, cu concurenţă neloială şi cu o piaţa neagră pe care o estimăm la 40%. Deocamdată suntem în aşteptarea unor măsuri despre care se discută toată ziua, dar care ar salva industria avicolă românească, şi mă refer, în primul rând, la reducerea TVA”, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, prețul cărnii de pui nu a crescut în ultimii trei ani.

„Acum carnea de pui este mai ieftină decât ciupercile. Avem pe rafturile magazinelor preţuri de 11 lei/kg, de 10,5 lei/kg şi chiar de 9 lei/kg, cu tot cu TVA, în unele magazine care fac promoţii. Este un preţ de nimic. El pleacă de la poarta fermei la 6,80 lei/kg pe carcasă, care este materia primă pentru industrie. Anul trecut a fost de 7,5 lei/kg, la începutul anului de 7 lei/kg, iar acum este de 6,8 lei/kg. De peste trei ani de zile avem acelaşi preţ la carnea de pasăre. Cred că pentru producători ar fi mulţumitor un preţ de cel puţin 8 lei/kg, la poarta fermei”, a adăugat reprezentantul crescătorilor de păsări.

Pe de altă parte, 2014 este primul an în care şi producţia de carne de pasăre s-a redus cu circa 5-6 procente, în primele trei luni ale anului, deşi începutul de an îi găsea întotdeauna pe creştere pe cei din industria avicolă.

„Producţia anul acesta este un pic mai mică decât anul trecut în aceeaşi perioadă pentru că am scăzut cu 5-6%. Este primul an în care s-a redus producţia la începutul anului, deşi întotdeauna eram pe creştere. Nu e un procent foarte mare, el se poate recupera, având însă şi preţuri mai mici la carnea de pasăre, toate aceste aspecte au dus la îngreunarea situaţiei financiare din sector. Consider că reducerea evaziunii fiscale şi o cotă redusă de TVA reprezintă singurele soluţii pentru salvarea sectorul avicol românesc”, a adăugat Ilie Van.

Potrivit datelor UCPR, livrările de carne de pasăre în viu, în lunile ianuarie şi februarie 2014, au fost de 61.500 tone (47.900 tone echivalent carcasă), în timp ce în aceeaşi perioadă din 2013 au fost de 64.700 tone în viu (50.500 tone echivalent carcasă).

Previziunile UCPR în ceea ce priveşte producţia, pentru primul trimestru al acestui an, sunt de 88.000 de tone de carne de pasăre în viu, echivalentul a 68.600 tone carcasă, în scădere faţă de trimestrul similar din 2013, când s-au raportat livrări de 94.000 de tone de carne de pasăre în viu sau 73.300 tone echivalent carcasă.

Sectorul avicol din România a înregistrat în ultimele luni ale anului trecut prejudicii totale de 60 de milioane de euro, în urma scandalului cu salmonella, care a atras o scădere cu 20% a vânzărilor totale din industrie. Piaţa industriei avicole din România a fost estimată anul trecut la 1,1 miliarde de euro, în creştere faţă de 2012 datorită majorării exporturilor de produse procesate.

România are în jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care aparţin unui număr de 250 de societăţi membre ale UCPR.

Te-ar putea interesa și: