Cancelarul german Angela Merkel și-a onorat fostul mentor, Helmut Kohl, scriind în cartea de condoleanțe deschisă la moartea celebrului politician, în 16 iunie, și va ține un discurs în memoria sa, sâmbătă, la Strasbourg.
Helmut Kohl, părintele reunificării germane, la 45 de ani după Al Doilea Război Mondial, stâlp al construcției europene și cel mai longeviv cancelar german (1982-1998), a murit la 87 de ani. El „a fost o şansă pentru toţi germanii. Helmut Kohl mi-a schimbat viaţa în mod decisiv.
Va rămâne în amintirea noastră ca un mare european, cancelar al unităţii ţării”, a spus Merkel despre mentorul său.
Divergențe în politică și în familie
Helmut Kohl a luat-o sub aripa sa, după reunificare, pe Angela Merkel, care crescuse în RDG. Ea a sfârșit prin a-l înlătura, în 1999, și a-i succede în fruntea Uniunii Creștin Democrate (CDU), la capătul unei lupte interne. Kohl nu i-a iertat niciodată acest lucru. El a condus CDU între 1973-1998, iar partidul a lansat acum un site, unde vizitatorii pot scrie mesaje de adio.
Kohl a fost cel care i-a dat primul post de ministru lui Merkel, în 1991, dar relațiile lor s-au deteriorat de-a lungul anilor, până la ruptura din 1999. În contextul unui scandal în partid, Merkel s-a răzvrătit împotriva lui și i-a luat locul la conducerea formațiunii. Presa germană a scris că văduva lui Kohl, Maike Kohl-Richter, ar fi vrut ca la ceremonia din 1 iulie să țină un discurs Viktor Orban, nu Angela Merkel.
Ea ar fi dorit ca doar oaspeți străini să-i aducă un ultim omagiu, dar a fost nevoită să renunțe la idee. Politica nu este singura arenă în care moartea lui Kohl a creat diviziuni. Există tensiuni de multă vreme în familia sa, inclusiv între KohlRichter, femeia cu care el s-a căsătorit în 2008, și Walter și Peter, cei doi fii ai săi din prima căsnicie. Prima soție a lui Kohl, Hannelore, a murit în 2001. Săptămâna trecută, Walter și copiii lui au sosit la casa tatălui lor, dar nu li s-a permis să intre, o scenă relatată de presa din Berlin.