Helmut Kohl, părintele reunificării germane, la 45 de ani după Al Doilea Război Mondial, stâlp al construcției europene și cel mai longeviv cancelar german (1982-1998), a murit la 87 de ani. El „a fost o şansă pentru toţi germanii. Helmut Kohl mi-a schimbat viaţa în mod decisiv. 

Va rămâne în amintirea noastră ca un mare european, cancelar al unităţii ţării”, a spus Merkel despre mentorul său.

Divergențe în politică și în familie

Helmut Kohl a luat-o sub aripa sa, după reunificare, pe Angela Merkel, care crescuse în RDG. Ea a sfârșit prin a-l înlătura, în 1999, și a-i succede în fruntea Uniunii Creștin Democrate (CDU), la capătul unei lupte interne. Kohl nu i-a iertat niciodată acest lucru. El a condus CDU între 1973-1998, iar partidul a lansat acum un site, unde vizitatorii pot scrie mesaje de adio.

Kohl a fost cel care i-a dat primul post de ministru lui Merkel, în 1991, dar relațiile lor s-au deteriorat de-a lungul anilor, până la ruptura din 1999. În contextul unui scandal în partid, Merkel s-a răzvrătit împotriva lui și i-a luat locul la conducerea formațiunii. Presa germană a scris că văduva lui Kohl, Maike Kohl-Richter, ar fi vrut ca la ceremonia din 1 iulie să țină un discurs Viktor Orban, nu Angela Merkel.

Ea ar fi dorit ca doar oaspeți străini să-i aducă un ultim omagiu, dar a fost nevoită să renunțe la idee. Politica nu este singura arenă în care moartea lui Kohl a creat diviziuni. Există tensiuni de multă vreme în familia sa, inclusiv între KohlRichter, femeia cu care el s-a căsătorit în 2008, și Walter și Peter, cei doi fii ai săi din prima căsnicie. Prima soție a lui Kohl, Hannelore, a murit în 2001. Săptămâna trecută, Walter și copiii lui au sosit la casa tatălui lor, dar nu li s-a permis să intre, o scenă relatată de presa din Berlin.