Se spune ca cei care daruiesc flori cu radacini au sentimente mai trainice .
Tot mai des simtim nevoia ca persoana de langa noi sa-si arate dragostea pe care ne-o poarta si suntem carcotasi incercand sa cautam diverse interpretari pentru gesturile sau cadourile primite.
Chiar daca nu este o sarbatoare traditionala pentru noi, Valentine’s Day este o ocazie minunata pentru a-ti declara o data in plus dragostea pe care o porti partenerului de viata. Daca vrei sa fii traditionalist, vei spune ca astepti Dragobetele, dar daca ar fi sa primesti niste flori, parca merge si Valentine’s Day.
Se spune ca daca primesti, insa, o floare la ghiveci sunt sanse mai mari ca sentimentele celui care ti-o daruieste sa fie statornica si puteti "prinde radacini" impreuna. Iata deci cateva sugestii pline de semnificatii pentru florile pe care te poti "sacrifica" sa le primesti de Valentine’s Day:
Solanum caspsicastrum - marul dragostei. Mai tot timpul este inflorita, iar acum este plina de fructe. Ai grija! Desi sunt mici si sunt frumoase, ca si marul din povestea Albei ca Zapada, sunt otravite. Nu le gusta pentru ca nu se stie cu certitudine daca mai exista pitici salvatori.
Solanum iubeste sa se rasfete la soare, dar nu-i place caldura excesiva. Apa vrea regulat, la trei-patru zile si cand este foarte cald ii place sa-i pulverizezi frunzele. Nu este foarte pretentioasa la compozitia amestecului de pamant, unul obisnuit de la florarie este suficient.
Ca sa ramifice, trebuie sa o tunzi (daca este un exemplar mai batran) sau sa o ciupesti (sa-i indepartezi cativa centimetri din varf, daca este o planta tanara), de obicei primavara. Tot atunci se si inmulteste prin butasi sau seminte. Aerul uscat, excesul de apa in sol si lumina insuficienta duc la caderea florilor, frunzelor si a fructelor.
Ceropegia woodii - lantul inimilor. Nu-i spune cand o oferi/primesti ca este un lant cu inimile celor cucerite/cuceriti, pentru ca ar putea sa nu se mai bucure asa de mult de ea. Iubeste lumina, dar doar dimineata, de aceea ideale sunt ferestrele orientate spre est. Lumina insuficienta duce la alungirea portiunilor dintre frunze si chiar la decolorarea acestora.
Adora sa se rasfete la caldura tot timpul anului, iar apa sa fie cu moderatie din primavara pana toamna. Iarna este aproape abstinenta (trebuie udata la 10-12 zile, cu cantitati mici). Excesul de apa duce la inmuierea lastarilor si a frunzelor.
Nu este pretentioasa la compozitia solului, cu conditia sa nu fie totusi unul lutos. Pe tulpina apar mici tuberculi din care vor porni noile plante. Primavara vei face butasi care sa aiba o bucata de tulpina cu un tubercul la baza. Tunderea lastarilor si indepartarea celor uscati se face de cate ori este nevoie.
Plumbago auriculata - floarea dragostei. Daca vrei sa vezi cum are partenerul tau grija de dragostea voastra, ofera-i aceasta planta. In cazul in care nu-i pasa de ea, intr-un an, o va pierde. Daca insa pretuieste relatia voastra, nu va precupeti niciun efort ca sa o ingrijeasca. Este putin mai fitoasa: vrea lumina, dar vara trebuie filtrata pentru ca o arde, apa vrea fix la doua-trei zile vara si la 10-12 zile iarna, de parca ar fi o doctorie. Pamantul trebuie sa fie unul bogat in hrana, iar transplantarea are loc primavara.
Iarna vrea sa stea la rece (circa 10 grade Celsius). Este important sa-i respecti aceasta dorinta, daca vrei sa traiasca si sa infloreasca. Daca temperatura depaseste 14-16 grade Celsius trebuie sa o pulverizezi cu apa pe frunze. Nu si iarna insa. In anotimpul rece trebuie sa o asezi pe niste pietris umed.
SIMBOLUL IUBIRI
Rosa sp. - trandafir
Nu pot vorbi despre iubire fara sa amintesc de trandafiri. Despre ei se spune ca i-a facut Dumnezeu, iar Satana, de ciuda pentru ca erau perfecti, a adaugat spinii. Pe ei ii canta poetii si tu nu poti fi mai prejos: trebuie sa-i oferi cand vrei sa-ti demonstrezi dragostea.
Cu putin noroc pot fi la fel de longevivi ca dragostea voastra. Trebuie in primul rand sa schimbi din pamantul in care se afla de la florarie, intr-unul obisnuit. Pana atunci trebuie sa-i uzi zilnic, iar ulterior la trei-patru zile, pentru ca poate sa apara fainarea (frunzele arata de parca ar fi date prin faina).
Vara le place sa stea in balcon, dar ai grija sa nu-i arda soarele la amiaza. De cate ori se degarnisesc de frunzele de la baza, se tund (de doua-trei ori pe an), avand grija ca din mugurii ramasi pe planta sa creasca ramuri noi, spre exteriorul plantei, nu in interiorul tufei.
Din lastarii tunsi si pusi in apa se pot obtine plante noi, dupa ce au facut radacini. Din primavara pana la sfarsitul verii se fertilizeaza cu solutii pentru plante cu flori.
Si daca totusi plantelor nu le merge bine, inseamna ca nu au fost date din toata inima sau au fost cumparate gata bolnave. In niciun caz nu inseamna ca nu te mai iubeste.