„Dragonul zăpezii”, în drum spre Arctica. China vânează pe teritoriul lui Putin

„Xue Long 2”, noul spărgător de gheață chinez va parcurge 12.000 de mile marine în cadrul primei sale călătorii în ghețurile arctice. China nu și-a ascuns interesul crescut pentru această zonă strategică, extrem de bogată în resurse naturale.

Miercuri, spărgătorul de gheață „Xue Long 2”, o navă cu o lungime de 122 de metri, a părăsit portul Shanghai, navigând spre nord. Este prima expediție arctică a spărgătorului de gheață al Chinei, de la intrarea acestuia în serviciu, anul trecut.

Anterior, nava a terminat un voiaj în Antarctica.

Expediția este organizată de ministerul Chinez al Resurselor Naturale, relatează agenția de știri Xinhua. Nava urmează să se întoarcă la Shanghai la sfârșitul lunii septembrie, călătoria urmând să acopere 12.000 de mile marine.

Cercetătorii de la bordul navei vor efectua studii asupra diversității biologice a ecosistemelor arctice, inclusiv acidificarea apelor și a poluanților în repaus, cum ar fi platoul Chukotka, bazinul canadian și părțile centrale ale Oceanului Arctic.

Expediția va ajuta la extinderea cunoștințelor Chinei cu privire la cercetările arctice privind schimbările climatice și va pune pregăti terenul unei baze solide pentru un răspuns mai eficient la schimbările climatice globale, relatează Xinhua.

Însă încălzirea climatică face din Arctica un teritoriu extrem de tentant, o regiune strategică, unde China – care nu are acces direct la Arctica -  se pregătește să investească (și deja o face) masiv, dincolo de considerente „științifice”.

Achiziția de spărgătoare de gheață le-a permis chinezilor să realizeze programe polare de cercetare independente și expediții, Beijingul încercând să dovedească tot mai mult că țara este și va fi o prezență crescută în ghețurile arctice, sub care se află rezerve impresionante de hidrocarburi și gaz natural.

Spărgătorul de gheață „Xue Long 2” (Dragonul zăpezii) este deținut și administrat de Institutul Polar Chinez. Institutul a jucat un rol determinant în cele 10 expediții anterioare ale cercetării Chinei în Arctica.

Până în prezent, nava geamănă „Xue Long”  a fost cea care a fost folosită în expedițiile chineze în Arctica, care s-au derulat de-a lungul rutei maritime a Nordului din este nava geamănă a lui „Xue Long” care a fost utilizată de-a lungul rutei maritime a Nordului a Rusiei, prin oceanul Arctic central și pasajul de Nord-Vest din Canada.

Într-un comentariu făcut la Conferința Cercului Arctic din China în 2019, șeful Administrației Oceanice de Stat din China a subliniat că „protecția mediului arctic este o responsabilitate comună și China își va adduce contribuția la aceasta”.

El a subliniat, de asemenea, că China se consideră „un stat aproape de Arctica” și că „va participa activ, cu înțelepciune și forță, la protecția și dezvoltarea viitoare”.

Wang Hong a vorbit la un eveniment cu peste 500 de participanți din aproximativ 30 de țări, cea mai mare conferință din China care s-a concentrat exclusiv pe zona arctică.