Cum a fost condamnat Liviu Dragnea: Victor Ponta a intervenit la șefii SRI și la ministrul Justiției pentru dosarul „Referendumul”
- Ionel Dancu
- 6 aprilie 2018, 00:00
În 2013, după ce a aflat că DNA se pregătea să-l trimită în judecată în dosarul „Referendumul” pe numărul doi din ierarhia PSD, vicepremierul de la acea dată, Liviu Dragnea, prim-ministrul PSD Victor Ponta, în același timp președinte al partidului, i-a cerut personal ministrului Justiției din cabinetul său, Robert Cazanciuc, să-l schimbe din fruntea Secției I a DNA pe Lucian Papici, procurorul care instrumenta dosarul lui Dragnea. Dezvăluirea a fost făcută chiar de Victor Ponta, marți seară, într-un interviu la TVR 1. Ponta a adăugat că înainte să discute cu Cazanciuc a mers să vorbească și cu directorul SRI și prim-adjunctul acestuia, George Maior, respectiv Florian Coldea, despre faptul că Liviu Dragnea urma să fie trimis în judecată de DNA.
În toamna anului 2013, procurorul-șef al Secției I a Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Lucian Papici, efectua urmărirea penală a viceprim-ministrului PSD Liviu Dragnea într-un dosar privind Referendumul din 29 iulie 2012 de demitere din funcție a fostului președinte Traian Băsescu.
Papici aduna probe să demonstreze că Liviu Dragnea a încălcat legea, în calitate de coordonator al campaniei PSD și președinte al Consiliului Județean Teleorman, pentru a obține la referendum o prezență la vot care să asigure pragul legal de demitere a șefului statului.
Pe acest fond, în data de 4 septembrie 2013, președintele PSD și premierul în funcție, Victor Ponta, are prima tentativă dovedită de a-l ajuta pe Liviu Dragnea în acest dosar: premierul îi solicită procurorului Papici să îl audieze. Papici refuză. Dovezile apar în ediția EVZ din 5 octombrie 2013, care publică documentul în care Papici îi răspunde lui Ponta că cererea de audiere a fost respinsă (facsimil jos).
Alertă în PSD
Anchetarea lui Dragnea avea loc pe final de mandat al lui Papici. Pe 23 septembrie 2013 expira al doilea mandat și ultimul posibil din punct de vedere legal pentru Papici în fruntea Secției I a DNA. Pe 16 septembrie 2013, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, îi propune Procurorului General al României, Tiberiu Nițu, ca până la numirea unui nou șef al secției I a DNA, la conducerea acesteia să fie numit „prin delegare” și „pentru continuitate”, tot Lucian Papici. Procurorul General a acceptat.
În „Evenimentul zilei” din 24 septem brie 2013 apare informația, pe surse, că în aceeași zi în care a expirat mandatul lui Papici la Secția I a DNA, el a trecut la întocmirea rechizitoriului pentru trimiterea în judecată a lui Dragnea. Potrivit știrii din EVZ, Papici ar fi luat decizia pentru că Dragnea încerca să tergiverseze ancheta prin absența de la întâlnirile cu procurorii, întâlnire la care ar fi trebuit ca Dragnea să semneze procesul-verbal de prezentare a materialului de urmărire penală (facsimil dreapta).
Papici, Maior, Coldea, Kovesi
Așadar, în acest moment al anul 2013, final de septembrie - început de octombrie, toată clasa politică și inclusiv ziariștii primiseră informația că Liviu Dragnea urmează să fie trimis în judecată de Papici. Acum are loc un episod-cheie. Liviu Dragnea vorbește cu Victor Ponta și acesta, la rândul său, se duce la șefii SRI, directorul George Maior și adjunctul Florian Coldea.
Ponta a povestit episodul marți seară, la TVR 1, într-un interviu televizat în emisiunea România 9:
„(...) în octombrie, mi-a zis Liviu Dragnea: „Am aflat de la DNA, mă trimit în judecată ăștia”. Zic: „Cum domn’e?”. „Păi, Papici îmi zice că îl forțează Kovesi”. Kovesi zicea că nu e adevărat. L-am întrebat pe dl Maior, pe dl Coldea. Le-am zis: „Uite, domnule, e aici Liviu, prietenul nostru, omul cu vinul, cu porcul, cu alea. Nu v-am cerut niciodată să îl salvați de ceva ilegal”. Și Kovesi a zis: „Nu eu, Papici face”. Mă rog, stilul clasic, că nu ea, colegii. Cred că la K2 (am discutat, n. red.)”.
După discuția cu șefii SRI, Ponta se duce la ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și îi recomandă acestuia să propună un înlocuitor pentru Papici, procurorul care instrumentează dosarul lui Dragnea. Lucru pe care Cazanciuc îl face și care declanșează zile de foc pe scena politică.
„Robert, faci ceva legal”
Iată ce a relatat Ponta, la TVR 1, că a făcut după discuția de la SRI: „După care dl. Papici și dl. Țuluș le expiraseră mandatele de șefi de secții, l-am chemat pe Cazanciuc și i-am zis „Robert, ți-am promis, nu mă bag peste tine, treaba ta, dar cred că trebuie să propui pe alții din DNA, doi oameni din DNA”. „Păi da, dar o să iasă scandal”. „Măi Robert, ești ministrul Justiției, faci ceva legal, le-a expirat mandatele, tu din DNA trebuie să propui alți doi, o întrebi pe Kovesi, pe cine vrei”. După care a propus doi oameni din DNA pe care după aia i-a și zburat Kovesi urgent”.
Prea târziu
Dar până să fie propus un înlocuitor al lui Papici, procurorul a trimis documentele în dosarul Dragnea. În data de 2 octombrie 2013, Papici a semnat rechizitoriul pentru trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea și i l-a trimis spre aprobare superiorului său ierarhic, Laura Codruța Kovesi.
Rechizitoriul de 520 de pagini este datat 27 septembrie. Informația ajunge la urechile jurnaliștilor, pe surse, în jurul orei 16.00 a acelei zile. La o oră, după ce Papici cere trimiterea în judecată a lui Dragnea, pe 2 octombrie 2013, la ora 17.09, Procurorul General Tiberiu Nițu trimite DNA-ului, prin fax, informarea că delegarea lui Papici ca șef al Secției I din DNA încetează și că funcția va fi asigurată pentru următoarele șase luni de procurorul Iuliana Bendeac.
La pachet, a fost revocat și adjunctul lui Papici, Mariana Alexandru, în locul ei fiind numit Viorel Cerbu. Parchetul General a explicat decizia prin faptul că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc a transmis CSM propunerile de numire.
„Poliție politică”
În acea seară, pe 2 octombrie 2013, Victor Ponta declară într-un interviu la România TV că dosarul Referendumul este politic. „Cine, ce victimă e Papici? (...) Şi-a terminat omul dosarul (în cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate să fie procuror simplu. Ce stăm şi plângem? (...) S-a terminat şi dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa şi la revedere. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susţin că Daniel Morar, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anul trecut, când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică (...) Papici, marele băsist, morărist, macoveist (...) Dom’le, nu a fost demis, i s-au terminat mandatele, a avut două mandate, amândouă de trei ani, şase ani. Aşa spune în lege, nu ai voie să ai mai mult de două mandate”, a spus Ponta.
Nițu s-a răsucit, Papici a fost recuperat
După cinci zile de la revocarea lui Papici, pe 7 octombrie 2013, Liviu Dragnea este trimis în judecată, iar pe 11 octombrie 2013, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și-a retras propunerile inițiale după ce s-a consultat cu șefa DNA Laura Codruța Kovesi și i-a propus în schimb pe Gheorghe Popescu (șef secție I DNA) și Dănuț Volintiru (adjunct), știrea fiind consemnată în ediția tipărită a EVZ din 12 octombrie 2013.
Peste o lună de zile, pe 20 noiembrie 2013, CSM l-a numit pe Lucian Papici ca şef al Serviciului pentru efectuarea urmării penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I a DNA, pentru o perioadă de trei ani. În funcţiile de procuror-şef al Secției I DNA unde era Papici şi, respectiv, procuror-şef adjunct ai Secţiei I din DNA, CSM i-a avizat favorabil pe magistraţii Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru, în timp ce Mariana Alexandru a fost numită procurorşef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.
„Duane Butcher mi-a spus: „Kovesi s-a plâns la noi că intrați în independența DNA-ului”
Victor Ponta a mai povestit la TVR 1 că după ce l-a sfătuit pe Cazanciuc să propună un înlocuitor pentru Papici în fruntea Secției I a DNA, și după ce acest lucru s-a și întâmplat, însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA în România, Duane Butcher, i-a cerut lui Ponta o audiență în care i-a relatat că Laura Codruța Kovesi s-a plâns americanilor. În acel moment, Ponta își pregătea o vizită de stat în SUA și i-a spus lui Butcher că este gata să și-o anuleze pentru că revocarea lui Papici este legală.
„Și m-a sunat atunci dl Duane Butcher și mi-a zis „Vreau să avem o relație bună. Știi, avem o chestie urgentă”. Eu aveam pregătirea vizitei la Washington. Și „Da, vino încoace, vino la birou, să vorbim”. „Uite, d-na Kovesi s-a plâns la noi că intrați în independența DNA-ului”. Zic: „Nu e adevărat, sunt două mandate expirate și a propus tot din DNA”. „Da, dar știi, Departamentul de stat, să vedem cu vizita”. Și am zis: „Bun, domnule, nu mai fac nicio vizită dacă asta e condiția să...”
Probabil după ce dna Kovesi s-a plâns...într-o ambasadă sunt mai mulți oameni, nu doar ambasadorul, care probabil a raportat la Departamentul de Stat care Departament de Stat i-a zis: „Vezi că vine Ponta la Washington, unde îl așteptăm, la Casa Albă, cu steaguri, cu ce trebuie, și înțelegem că afectează independența justiției”. Vă dați seama, știau ăia de la Washington cine e Papici, cine e... Și am zis: „Bine, nu mai merg în nicio vizită”. „Păi stați așa, să vedem, să nu-știu-ce”, s-a mai discutat o săptămână-două, până la urmă i-a dat Kovesi afară pe cei doi propuși, s-au făcut alte două propuneri, nu mai știu cine au fost propuși șefi de secții. Am plecat la Washington, m-am văzut cu dl Biden, trebuia să mă văd și cu Obama, nu m-am mai văzut. (...) Tot scandalul a pornit de la faptul că eu m-am dus să-l apăr pe Liviu Dragnea”.
Filmul vizitei în SUA, în oglindă cu cazul Papici, arată că Ponta a fost la un pas să rateze deplasarea din cauza numirilor de la Secția I a DNA:
13 septembrie 2013. Pe site-ul gândul.info apare în exclusivitate prima știre despre faptul că Ponta își pregătește pentru 20 octombrie o vizită în SUA, sursa informației fiind surse guvernamentale.
2 octombrie 2013. Lucian Papici e revocat din funcție
4 octombrie 2013. Ambasada SUA reacționează printr-un comunicat de presă la schimbarea lui Papici: „Ne exprimăm admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă desfăşurată de domnul Lucian Papici şi de doamna Mariana Alexandru. Este esenţial ca numirile înlocuitorilor acestora, care au o importanţă crucială, să fie rezultatul unor proceduri corecte şi al consultărilor”
8 octombrie. EVZ scrie că apar primele semne de întrebare legate de vizita lui Ponta în SUA. „Nu știu dacă va fi vreo vizită”, spune Ponta. De asemenea, apare informația (facsimil sus) că Ponta a discutat cu Duane Butcher la Palatul Bragadiru, cu o săptămână în urmă, cu ocazia recepției oferite de Ziua Națională a Germaniei, despre revocarea lui Papici. Cei doi, Ponta și Butcher, s-au retras la un moment dat într-un spațiu privat, unde au discutat timp de peste un sfert de oră, potrivit relatărilor EVZ de la acea vreme.
11 octombrie. Ministrul Justiției retrage propunerile după ce se consultă cu Kovesi și face noi nominalizări: Gheorghe Popescu (șef Secție I DNA) și Dănuț Volintiru (adjunct).
17 octombrie. Ziariștii primesc de la Guvern informația pe surse că vizita lui Ponta în SUA este sigură.
21-23 octombrie. Victor Ponta efectuează vizita oficială în SUA și se întâlnește cu vicepreședintele american Joe Biden la Casa Albă. Cei doi discută despre justiția din România. „Mi-a spus (Joe Biden) că pentru companiile americane ideea de a avea o justiție independentă și eficientă este foarte importantă, lucru cu care sunt total de acord și l-am asigurat că justiția va fi din ce în ce mai mult scoasă din bătăliile politice interne, pentru că a fost un câmp de bătălie pentru politica internă”, a relatat Ponta.
Discuția secretă Băsescu-Nițu
În 3 octombrie 2013, președintele Traian Băsescu acordă un interviu la B1TV în care spune că Ponta „s-a urcat cu bocancii pe Justiție de dragul lui Dragnea”. În acest interviu, Traian Băsescu relatează o discuție secretă cu Procurorul General, Tiberiu Nițu, înainte ca Nițu să trimită la DNA propunerea lui Cazanciuc de revocare a lui Papici. Declarația lui Băsescu este consemnată în ediția tipărită a EVZ din ziua următoare (facsimil).
„Eu l-am sunat (pe Nițu, n.red.) să-i spun că „nu e bine, dle Procuror General” (…) Nu aveam cum să nu știu, pentru că se aflase, și acum, dacă întrebați un președinte de unde știe…
Deci am acționat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă, eu având niște informați de mare agitație pe această teamă, în interiorul PSD-ului în mod deosebit și dorința lor de a-I schimba. Ei au mizat până în ultima clipă că vor face schimbarea lui Papici înainte ca el să finalizeze dosarul, pentru că Dragnea tot spunea: azi nu am avut timp, dar mai vin peste trei săptămâni să mai citesc o declarație. Ei nu au știut, la ora la care au luat decizia, că dosarul era finalizat, închis, și pe masa Codruței Kovesi”.
Întrebat care era motivația pentru schimbarea lui Papici, Băsescu a răspuns: „Trebuia dată o compensare: Dragnea, nu te las!”