Evenimentul Zilei > Politica > Dragnea îl decapitează pe Zgonea cu mâna baronilor
Dragnea îl decapitează pe Zgonea cu mâna baronilor

Dragnea îl decapitează pe Zgonea cu mâna baronilor

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD tranșează, astăzi, soarta omului doi din partid. Potrivit surselor EVZ, Liviu Dragnea pregătește excluderea lui Valeriu Zgonea, cu susținerea liderilor din teritoriu şi, ulterior, mazilirea acestuia de la preşedinţia Camerei Deputaților

La CExN, pentru a salva aparenţele, Liviu Dragnea va adopta o atitudine aparent neutră (ca şi până acum) şi nu va solicita, oficial, excluderea lui Valeriu Zgonea. Însă, aceasta va fi cerută, în cor, de mai mulţi liderii apropiaţi şefului PSD, coordonaţi de secretarul general adjunct, Codrin Ştefănescu.


„Metoda” lui Dragnea

Comitetul Executiv e convocat în formulă lărgită. Conform surselor noastre, filialele au fost instigate încă de duminică, când apropiaţii lui Dragnea au înroşit telefoanele. Semn că teritoriul s-a ostilizat împotriva lui Zgonea, PSD Prahova i-a cerut oficial demisia, luni, deşi filiala nu este, nici pe departe, printre cele mai apropiate de Dragnea.

De altfel, Rovana Plumb, Mihai Tudose şi Codrin Ştefănescu l-au sfătuit pe Zgonea să-şi dea de unul singur demisia din funcţia de preşedinte executiv, pentru a nu forţa CExN-ul să ia o decizie „usturătoare”. Zgonea a refuzat. Drept urmare, la şedinţa de astăzi, Dragnea va asculta acuzaţiile şi, la final, va acţiona în conformitate cu acestea.

Iliescu sare la gâtul lui Zgonea

Chiar şi Ion Iliescu l-a pus la zid (la Digi 24), ieri, pe Zgonea, pe care l-a apreciat drept „lipsit de autoritate”. „Ce autoritate are Zgonea în partid? Să fim oameni serioşi. A fost chiar necolegial din partea lui. Care fraude, de unde fraude? Pentru că a chemat (Liviu Dragnea n. red.) lumea să iasă la vot, la referendum. Nu asta e misiunea politică a unui partid? Adică până şi judecătorii s-au jenat să meargă până la capăt cu această chestiune.” Totodată, Iliescu a apreciat că Dragnea trebuie să rămână în fruntea PSD.

Soluția Firea

După ce Dragnea a declarat, luni, că „e puţin probabil” să mai conducă PSD după locale, a fost vehiculat numele Gabrielei Firea, ca eventuală înlocuitoare interimară. Firea a recunoscut că s-a discutat despre asta în partid și că propunerea i-a aparținut lui Zgonea: „A fost o discuţie în BPN şi s-a analizat atitudinea, opinia lui Zgonea de vineri, şi el a reiterat acest punct de vedere (…) La finalul intervenţiilor, Valeriu Zgonea a spus că se gândea la un interimat şi că eu aş fi putut fi o soluţie. Nici nu m-am gândit şi nici nu vreau să mă gândesc, pentru că noi avem un preşedinte, Liviu Dragnea, ales de către toţi membrii PSD din teritoriu şi aceste alegeri au fost validate.”

Zgonea, somat „s-o lase moale” cu Facebook-ul!

În ultimele două zile, Zgonea a fost avertizat (atât de apropiaţii lui Dragnea, cât şi de colaboratorii săi) să nu mai posteze pe Facebook puncte de vedere împotriva actualului preşedinte, pe motiv ca ar aduce însemnate prejudicii PSD. „I s-a atras atenţia s-o lase mai moale cu Facebook-ul şi cu declaraţiile prin presă. Dacă are nemulţumiri, să le ridice în CExN, dar să nu mai aducă prejudicii partidului”, ne-a explicat un vicepreşedinte PSD.