Evenimentul Zilei > Politica > Dragnea îl avertizează pe un ministru: „Gata cu jumătățile de măsură”
Dragnea îl avertizează pe un ministru: „Gata cu jumătățile de măsură”

Dragnea îl avertizează pe un ministru: „Gata cu jumătățile de măsură”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a ținut să precizeze, vineri, la Focșani, că România nu-și mai permite să meargă cu jumătăți de măsură, lansând un avertisment la adresa ministrului Agriculturii, Petre Daea să finalizeze prrogramul antigrindină.

Dragnea a precizat că, în doi ani, ar trebui dezvoltat un sistem complet de stimulare a precipitațiilor și de combaterea grindinei pe tot teritoriul țării.

"Programul antigrindină a fost gândit în programul de guvernare să ajungă la 850.000 de hectare până la sfârșitul anului, dar România nu își mai poate permite să meargă cu jumătăți de măsură în agricultură, în toate segmentele de producție din agricultură. Dacă vorbim de schimbările climatice ne interesează să dezvoltăm un sistem complet de stimulare a precipitațiilor și de combaterea grindinei pe tot teritoriul țării. Este foarte bun sistemul pentru pomicultură și viticultură, dar nu putem lăsa la voia destinului culturile agricole din sud, din Bărăgan, din câmpia de vest și din Moldova. Am vorbit cu domnul ministru (Petre Daea, ministrul Agriculturii n.r.) și vom upgrada programul inițial în așa fel încât în maximum doi ani de zile să avem toată țara acoperită. Efectul va fi benefic nu doar pentru agricultură și fermieri ci și pentru industria din România, pentru că au dispărut capacități și care acum o să revină la viață și vor asigura tot ceea ce este necesar, de la racheta, cutii, instalații, aruncătoare de rachete (…)", a spus Liviu Dragnea, potrivit agerpres.ro.

Liviu Dragnea a mai amintit că despre acest program a vorbit și ministrul Daea încă din 2016, după alegerile locale, adăugând ironic că "apropo, și eu am o vie de la tata și programul l-am făcut pentru acea vie, ca să știți".

"Noi avem o altă abordare și așa cum este firesc, celui care muncește mai mult i se dă și mai mult. Vă anunț domnule ministru că obiectivul s-a schimbat, cel din campania electorală, în sensul că obiectivul va fi acoperirea întregii suprafețe a țării până în 2020. Nu putem să lăsam culturile agricole și să acoperim doar pomicultura și viticultura. Să vă îngrijiți să faceți cele necesare din punct de vedere logistic, administrativ și financiar, să prindem în bugetul anului viitor cele necesare, iar în 2020 să venim cu toată suprafața agricolă acoperită", a mai spus Dragnea.

"(…) Vreau să duceți până la capăt și sistemul de stimulare a precipitațiilor, să faceți un pachet integrat. Eu m-am bucurat când am auzit care este suprafața protejată în R.Moldova, circa 1,6 milioane hectare. Poate părea pentru noi un obiectiv prea mare, dar eu cred că putem depăși acest obiectiv și faptul că ani de zile autoritățile românești nu au dat importanța maximă acestui tip de acțiune arată de fapt o parte din cauzele care au făcut ca agricultura să se afle în situația în care se găsește cu sute de mii de tone de importuri de legume, fructe sau carne, cu un pământ foarte bogat și un sistem de irigații, care numai irigații nu produce pentru că apa nu mai ajunge pe canal. Vreau să vă felicit pentru ceea ce ați făcut până acum și să știți că aveți tot sprijinul din partea majorității guvernamentale pentru că este un obiectiv de securitate națională și să îl tratați ca atare. Vă sugerez să aveți și o colaborare foarte strânsă cu autoritățile locale.(…)", a mai spus Dragnea.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News