Evenimentul Zilei > Politica > Amendamentele lui Dragnea care aruncă bugetul ÎN AER! Consternare în rândul Serviicilor Secrete
Amendamentele lui Dragnea care aruncă bugetul ÎN AER! Consternare în rândul Serviicilor Secrete

Amendamentele lui Dragnea care aruncă bugetul ÎN AER! Consternare în rândul Serviicilor Secrete

Două amendamente au fost depuse de liderul PSD Liviu Dragnea la proiectul de buget, în urma cărora solicită tăierea din fondurile alocate serviciilor secrete cu 525 de milioane de lei.
În primul amendament, Liviu Dragnea solicită taăierea cu 295 de mii de lei a bugetului Serviciului Român de Informații (SRI) și alocarea sumei către Ministerul Sănătății, pentru implementarea a trei programe pentru populație.
 
În cel de-al doilea amendament, Liviu Dragnea cere tăierea cu 30.000 de lei a bugetului SIE și cu 50.000 a bugetului Serviciului de Protecție și Pază.
 
Redăm mai jos amendamentele: 
 
Amendament 1: "Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății (…) cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament, pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama și Teste markeri tumorali"
 
Motivație: Suma propusă asigură implementarea de către Ministerul Sănătății a 3 programe pentru populație, respectiv: Programul Vitamina D – proiect nou care va începe a se derula în anul 2019 și cuprinde analize pentru depistarea carenței de Vitamina D pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asigurați; Programul Panorama – presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigație de 2.500 lei; Programul Testare markeri tumorali presupune un cost/test de 150 euro/pacient cu factor de risc; se estimează 930.000 beneficiari ai acestui program.
 
Sursa de finanțare: Se diminuează bugetul Serviciului Român de Informații cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament de la capitolul "Ordine publică și siguranță națională", titlul "Cheltuieli de personal"
 
Amendament 2: "Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății cu suma de 230.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament (…) pentru suplimentarea subvenției de echilibrare către Fondul Național unic de Asigurări Sociale de Sănătate".
 
Motivație: Fondurile sunt destinate implementării de către Casa Națională de Sănătate a programului Diabet juvenil.
Sursa de finanțare: Se diminuează bugetul Serviciului Român de Informații cu 150.000 mii lei; se diminuează bugetul Serviciului de Informații Externe cu 30.000 mii lei; se diminuează bugetul Serviciului de Protecție și Pază cu suma de 50.000 mii lei.
 
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat încă de duminica trecută că le-a solicitat prim-ministrului Viorica Dăncilă şi ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, să analizeze sumele alocate în proiectul de buget pentru serviciile secrete şi să realoce sume de la acestea către Sănătate.