Doctorul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara: „Cred că atunci când frecventăm locuri aglomerate ar trebui să purtăm mască, indiferent că este pandemie de Covid-19 sau nu”.

Mai mult, doctorul  spune că trebuie să ne așteptăm la restricționarea unor activități, dacă numărul cazurilor noi de coronavirus continuă să crească, avertizează Virgil Musta, care a reușit cele mai multe vindecări la pacienți cu Covid-19.

El spune că sunt voci care acționează împotriva intereselor populației și care demobilizează de la respectarea regulilor

„În ultimele zile, numărul de cazuri a crescut de la o sută și ceva pe zi, până la peste 300 de cazuri azi. În momentul în care nu respectăm regulile, există riscul ca pandemia să se reactiveze. Populația trebuie să înțeleagă că pandemia continuă să existe în comunitate și regulile trebuie respectate. De aceea relaxarea se face gradual: dacă ceva nu funcționează, să se poată lua măsuri de corecție”, a explicat dr. Musta duminică, la Digi24.

El a arătat că riscurile de răspândire a virusului sunt mai mari în spațiile închise, iar măsurile de relaxare sunt eficiente doar dacă se respectă condițiile impuse odată cu acestea.

Nu exclude revenire la unele resticţii

Medicul nu exclude chiar revenirea la unele restricții, dacă trenul crescător se menține: „Trebuie să ne așteptăm la restricționarea unor activități”.

Virgil Musta insistă pentru respectarea regulilor de distanțare socială și igienă și atrage atenția că, „din păcate, sunt forțe care acționează contrar intereselor populației și care demobilizează” prin mesajele transmise în spațiul public.

În ultimele 24 de ore, în România au fost înregistrate alte 320 de noi cazuri de îmbolnăvire. Este cea mai ridicată cifră de la începutul relaxării măsurilor. Aceasta, în condițiile în care au fost făcute aproximativ 8.000 de teste, mai puține decât în zilele trecute.

Reamintim că doctorul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara face parte din echipa care a vindecat sute de pacienți de Covid-19. Doctorul consideră că ar trebui să purtăm mască de protecție în locuri aglomerate și să aplicăm regulile de igienă chiar și atunci când pandemia de coronavirus ia sfârșit. „Cred că la un moment dat va trebui să schimbăm puțin normalitatea cu care am fost obișnuiți”, spune doctorul din Timișoara.

Să ne concentrăm pe o viaţă mai sănătoasă

„În normalitatea noastră trebuie să intre preocuparea pentru o viață sănătoasă – să facem mișcare, să facem sport, să alegem ce mâncăm. Noi înainte nu aveam obezitate, acum avem printre cele mai mari rate de obezitate din Europa. Și am văzut că toate aceste boli cronice sunt factori favorizanți pentru evoluție severă nu numai în pandemia de coronavirus, și de gripă. Să micșorăm stresul, să avem grijă la poluare. Toate acestea unt importante pentru sănătatea noastră.

Trebuie să ne controlăm sănătatea anual, cum se face în toate țările civilizate, prin programe de profilaxie, de prevenție, acre să depisteze într-o fază precoce riscurile pe care le avem pentru a nu ajunge în forme severe de boală. Să putem să intrăm într-o normalitate în care aceste amenințări să nu mai fie riscuri atât de mari pentru noi. Amenințările vor exista în continuare, dar noi trebuie să ne pregătim să facem față mai ușor, să trecem mai ușor peste ele”, a mai declarat doctorul Virgil Musta.