Președintele rus Vladimir Putin și-a petrecut cei 22 de ani la putere distrugând fără încetare moștenirea liderului sovietic reformist Mihail Gorbaciov. Cei doi s-au întâlnit rareori, iar Gorbaciov, care a murit marți la Moscova la vârsta de 91 de ani, și-a formulat cu prudență comentariile despre liderul rus, chiar și atunci când acestea nu erau critice. Spre deosebire de predecesorul lui Putin, Boris Elțîn, Gorbaciov nu a cerut și nu a primit niciodată o garanție de imunitate împotriva arestării sau urmăririi penale, a spus el.
Criticile lui Mihail Gorbaciov la adresa lui Vladimir Putin au fost adesea indirecte, cum ar fi în cartea sa din 2015 "The New Russia", în care a scris că Putin a "profitat" de o constituție defectuoasă elaborată sub supravegherea lui Elțîn - de exemplu, folosind o prevedere imprecisă privind limitarea mandatelor pentru a reveni la președinție în 2012."Principalul defect al constituției ... a fost "caracterul său superprezidențial"", a scris Gorbaciov. "În combinație cu tradiția noastră monarhistă și cu atitudinea deferentă față de o autoritate superioară, tipică caracterului național rusesc, acest lucru prezenta un risc real de a crea un regim autocratic".
Vladimir Putin a calificat prăbușirea Uniunii Sovietice drept o catastrofă și a disprețuit moștenirea lui Gorbaciov, dar, cu toate acestea, s-a abținut de la a-l persecuta personal pe Gorbaciov și aproape că nu l-a menționat niciodată. Întrebat în 2011 ce ar fi făcut el în locul lui Gorbaciov în timp ce Uniunea Sovietică se destrăma, Putin a spus că Rusia trebuie să "lupte pentru integritatea teritorială a statului nostru în mod consecvent, persistent și fără teamă, fără să ascundă capul în nisip".
Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit la 91 de ani
În telegrama de condoleanțe a lui Vladimir Putin către familia și prietenii lui Gorbaciov, atitudinea sa a fost importantă prin ceea ce nu a spus, potrivit analiștilor. El nu a lăudat cele mai mari reforme ale lui Gorbaciov, menționând doar că liderul sovietic a înțeles nevoia de schimbare și "s-a străduit să ofere propriile sale reforme sociale pentru problemele noastre urgente".
Disprețul lui Putin pentru Gorbaciov și ambivalența evidentă cu privire la moartea sa evidențiază un decalaj puternic în opinia publică globală. În timp ce Gorbaciov este venerat în Occident pentru că a ajutat la dărâmarea Cortinei de Fier și a dat o șansă democrației, el este detestat de mulți din fosta Uniune Sovietică pentru haosul și privațiunile care au urmat în anii 1990 - tumult care, în unele privințe, continuă și acum, scrie Washington Post.
Gorbaciov a salutat inițial președinția lui Putin, dar a numit al treilea mandat al acestuia, în 2012, "o greșeală". În 2013, el a declarat că politica rusă se transforma într-o "imitație de democrație", cu o corupție galopantă. În 2016, el a numit politicile lui Putin "un obstacol în calea progresului".
Viziunea lui Putin despre o Rusie revanșardă și imperialistă a învins
La fel ca majoritatea rușilor, Gorbaciov a sprijinit anexarea Crimeei de către Putin în 2014, dar după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, Gorbaciov, care avea o stare de sănătate precară, a cerut încetarea ostilităților, spunând că "nu există nimic mai prețios în lume decât viețile umane".
Alexei Venediktov, o figură proeminentă a presei liberale, care a vorbit cu Gorbaciov prin telefon în iulie, a declarat atunci că fostul lider sovietic s-a opus războiului și știa că Putin a pus la index reformele sale privind libertatea de exprimare și deschiderea către Occident. "Pot să vă spun că Gorbaciov este supărat", a declarat Venediktov pentru revista rusă Forbes. "Libertatea este opera de o viață a lui Gorbaciov".
Agenția de știri Interfax a relatat miercuri că nu va avea loc nicio înmormântare de stat, în ceea ce ar fi un afront uimitor pentru un fost lider de stat. Fiica lui Gorbaciov a declarat că o comemorare va avea loc în vechea Casă a Uniunilor sovietice, într-o sală ceremonială cunoscută sub numele de Sala Coloanelor. Andrei Kolesnikov, analist la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că refuzul unor funeralii de stat ar trimite un mesaj că "trăim cu adevărat într-o perioadă absolut nouă și diferită a istoriei, care anihilează și lichidează toate realizările din perioada lui Gorbaciov".
Vladimir Putin a distrus reformele lui Gorbaciov
În calitate de lider al Rusiei, Putin a zdrobit mass-media și societatea civilă, a revenit la totalitarism, a instalat foști ofițeri KGB și alți oficiali de securitate în poziții cheie, a distrus organizațiile neguvernamentale, a invadat Ucraina și a izolat Rusia de Occident. Reformele lui Gorbaciov au promovat libertatea de exprimare, aflarea adevărului și "glasnostul", sau deschiderea, permițând apariția unor noi instituții media - politici inversate de Putin și de cei care se delimitează de linia dură din cercul său.
Sub Putin, corupția s-a înrădăcinat și mai mult, dar acesta a profitat de prețurile ridicate ale petrolului pentru a stabiliza economia, limitând în același timp oligarhii cu vederi independente. Gorbaciov a lăudat bilanțul economic al lui Putin de la începutul anilor 2000, dar a povestit, de asemenea, că și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un conflict între guvernul lui Putin și Vladimir Gusinski, un magnat rus al mass-mediei și fondator al NTV, primul post de televiziune privat din Rusia după prăbușirea Uniunii Sovietice. Gusinsky a fost arestat și obligat să își vândă activele media.
În rândul rușilor, Putin nu este deloc singur în ceea ce-l privește pe Gorbaciov. Comuniștii și adepții liniei dure îl consideră pe Gorbaciov un trădător pentru că a permis țărilor din Europa de Est să se elibereze de sub controlul sovietic și pentru că a prezidat dizolvarea Partidului Comunist în 1991.
De ce l-a ignorat Putin
Sam Greene, profesor de politică rusă la King's College din Londra, a declarat că faptul că Putin l-a ignorat pe Gorbaciov ca figură publică de-a lungul anilor a simbolizat cât de mult încearcă liderul rus să anuleze moștenirea lăsată de Gorbaciov, care a permis oamenilor să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește viitorul țării lor.
"Un om de stat care va rămâne pentru totdeauna în istoria țării noastre - deși mulți se ceartă în legătură cu rolul pe care l-a jucat", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, adăugând că Gorbaciov a sperat în mod greșit că "va începe o perioadă romantică eternă între noua Uniune Sovietică și Occident "Nu s-a întâmplat nicio lună de miere romantică", a spus Peskov.
Propagandiștii Kremlinului au prezentat moartea lui Gorbaciov, așa cum privesc acum toate evenimentele majore, prin prisma războiului Moscovei împotriva Ucrainei, care este descris ca fiind efortul lui Putin de a apăra Rusia de NATO și de a o reconstrui ca o mare putere mondială. Prezentatoarea televiziunii de stat Olga Skabeyeva a declarat că admirația occidentală față de Gorbaciov este nefondată. Skabeyeva a lăudat presa de stat chineză, despre care a spus că "a evidențiat naivitatea și imaturitatea lui Gorbaciov, al cărui devotament față de Occident a scufundat țara într-o eră de instabilitate economică și politică".
Analistul pro-Kremlin Serghei Markov a declarat că Gorbaciov și alții au fost "responsabili pentru tragedia colapsului Rusiei". Referindu-se la războiul împotriva Ucrainei, Markov a spus: "Acum, operațiunea militară specială asamblează din nou Rusia".