Evenimentul ZileiJustitieDovada care arată că Alina Bica a fost numită la „Comisia de făcut bani” de către Cătălin Predoiu

Dovada care arată că Alina Bica a fost numită la „Comisia de făcut bani” de către Cătălin Predoiu

Dovada care arată că Alina Bica a fost numită la „Comisia de făcut bani” de către Cătălin Predoiu
Fostul ministru al Justiției va fi și el audiat la DNA, ca martor, în Dosarul „Retrocedărilor”, în care a fost arestată fosta șefă a DIICOT

Nu mai este niciun dubiu ca Alina Bica a fost promovata în funcția de la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul Autoritații Naționale pentru Res tituirea Pro p r i e t a ț i l o r (ANRP), de catre fostul ministru al Justiției, Catalin Predoiu. „Evenimentul zilei” a intrat în posesia actului prin care acesta îi propunea premierului Emil Boc două nume, doi secretari de stat din Ministerul Justiției: Alina Bica și Lidia Barac. Totul se petrecea în anul 2010. În acest moment, prima este arestata și inculpata în trei dosare penale, a doua este judecator la Oradea, iar prim-vicepre- ședintele PDL Catalin Predoiu se pregatește sa devina prim-ministru în viitorul guvern al noului PNL.

Marea fraudă

și totuși, de la numirea facuta de Catalin Predoiu a început marea frauda din Dosarul „Retrocedarilor”, despre care acum unii din denunțatorii ce s-au perindat pe la DNA spun ca o mare parte din bani a ajuns în vistieria PDL, pentru finanțarea activitaților partidului. Elena Udrea a afirmat i ea ca toata lumea știe ca partidele funcționeaza cu donații de bani „la sacoșa”, de la diferiți oameni de afaceri.


FOTO: Documentul semnat de Cătălin PredoiuÎn atare condiții, săptămâna viitoare e posibil ca fostul ministru Cătălin Predoiu să fie citat de procurorii DNA pentru a fi audiat în dosarul Alinei Bica, cel legat de retrocedările de la ANRP. El va trebui sa explice de ce a propus-o pe Bica și daca au existat presiuni din zona politica pentru aceasta nominalizare. Dupa arestarea Alinei Bica, Predoiu nu a spus public ca el a propus-o premierului Boc, ci s-a mulțumit sa declare presei ca știa de amiciția dintre Bica și Udrea, însa considera ca legea nu e suficient de clara privind relația dintre un politician și un magistrat.

„Bugetul public a fost furat”

În acest dosar, Alina Bica (foto) este cercetata pentru abuz în serviciu. În motivarea instanței care a emis mandatul de arestare se spun câteva lucruri demne de reținut: „Consecința deosebit de grava a acestei activitați infracționale abuzive a inculpaților, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, rezulta din faptul ca suma de 377.282.300 lei plătită în acest dosar de despăgubire este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei. (…) Un cumul infracional prin care bugetul public a fost irosit și, practic, furat în interesul unei singure persoane beneficiare și favorite, consecința fiind nedreptairea altor titulari de drepturi ale caror dosare de despagubire nu au fost soluționate și care nu puteau spera la așa supraevaluari daca nu cunoșteau filiera”.


FOTO: Alina BicaAlaturi de Alina Bica sunt inculpați și omul de afaceri Dorin Cocos, urmarit penal pentru trafic de influența si dare de mita, fiul sau Alin Cocos – cercetat pentru dare de mita si trafic de influența. Cocoș jr. este acuzat ca ar fi intervenit la comisia din ANRP, din care facea parte si Alina Bica, pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian sa primeasca, în 2011, despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Ieri, instanța a decis ca cei trei sa ramâna în arest.


Accesează: